Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Husker du året der gik? – del 2

GÆTTELEG - Slotsholmens studienytårsforsæt bød på slankekur for samtlige danske universiteter. Dimensioneringen toner klart frem i årets tilbageblik. Men husker du også terrorprintersagen, twistet på selfien og den famøse svindlers come-back? Gæt med på årets julequiz.

Missede du første del af julequizzen? Find den her.

Juli

Mængden af autosvar (og den åbenlyse agurketid på Uniavisens redaktion) afslørede, at størstedelen af KU sippede kølig hvidvin i strandkanten i juli måned. Mindre tilbagelænede var formentlig de 12.054 ansøgere, der havde søgt ind på Københavns Universitet og ventede på uglepost i slutningen af juli. For 7.608 af dem blev ønsket om en studieplads på KU opfyldt. Resten måtte lade sig trøste med beskeden om, at der faktisk stadig var ledige pladser på både Hum og Science på studier som Tysk, Kemi og Fødevarer og ernæring. Hvor mange ledige studiepladser var der tale om?

17a – 171
17b – 213
17c – 322

På CBS sparkede International Business toppen af karakterskalaen, da et gennemsnit på 12,1 blev kravet for at komme ind. KU fulgte efter med et topkrav på 12,0 for adgang til en bachelor i Molekylær Biomedicin. Hvilken uddannelse lå med et adgangskrav på 11,4 på andenpladsen på listen over KUs mest eftertragtede uddannelser?

18a – Antropologi
18b – Psykologi
18c – Medicin

August

Urolige medpassagerer slog alarm, og politiet rykkede ud i fuld pansring, da en nervøs KU-studerende steg på et S-tog med en printer i en kuffert. Den studerende var nervøs over, hvorvidt det sarte stykke elektronik ville overleve togrejsen – han skulle nemlig aflægge skriftlig prøve på KUA og måtte medbringe egen printer for at skrive sin opgave ud før aflevering. Souschef på Hum Henrik Friis kunne efterfølgende garantere, at den uheldige episode, der blev døbt terrorprintersagen, ikke vil gentage sig i 2015. Hvorfor?

19a – I 2015 skal studerende medbringe og gemme deres opgave på USB-nøgler, som kan sluttes til en fælles printer
19b – I 2015 holder fakultetet op med at have stedbunde prøver, dvs. eksamenen foregår derhjemme
19c – I 2015 skal eksamensopgaven skrives i hånden

På Frederiksberg Campus smuldrede et kunstværk, udført af kunstneren Bjørn Nørgaard, langsomt op. Kunstværket, der er en pladsudsmykning, har tidligere været rippet for kobber af tyveknægte, og fakultetet erstattede det stjålne kobber med farvede cementflader i 2013. Uheldigvis var cementen ikke modstandsdygtig for det danske vejr, og det førte til en halvhjertet lapløsning med hvilket remedie?

20a – Gaffatape
20b – Kontaktlim
20c – Elefantsnot

Andetsteds blev store ord luftet. »Det slår ungdomsoprørets brud med professorvældet,« sagde hvem om hvad?

21a – Mie Sofie Andersen, formand for Studenterrådet, om det forudgående studieårs sammenhold mellem studerende i kampen mod fremdriftsreformen
21b – Thomas Bjørnholm, prorektor for forskning og innovation på KU, om de ændringer, der er sket gennem de sidste ti år i måden forskningsmidler bevilges på
21c – Torben Mogensen, lektor i Datalogi og studieleder for bacheloruddannelsen i Datalogi, om nyheden om, at Science-dekanen dropper fusion af Datalogi og Matematik efter protester fra institutledere, undervisere og akademiske råd

September

Det var nok de færreste, der tænkte nøje over ordet dimensionering, da det blev præsenteret for første gang med den vækstpakke, et folketingsflertal stemte for i foråret. I september blev dimensionering derimod et buzzword, som universitetsfolk og politikere kappedes om at udtale først. Med rektor Ralf Hemmingsen i spidsen lykkedes det KU at kuppe dagsordenen og få taletid på tv allerede aftenen inden regeringens planlagte lancering af den nye uddannelsesreform. Hvad var Ralf Hs umiddelbare bemærkning til regeringens dimensionering?

22a – »Regeringens opskrift på kvalitet er ikke en, vi ville have fulgt. Det handler om doseringen. Salt er godt – men for meget salt gør retten uspiselig.«
22b – »Ministerens solorytteri har ført til et resultat, vi ikke kan stå på mål for «
22c – »Vi er enige med ministeren i diagnosen, men i stedet for at anvende skalpellen til indgrebet har regeringen valgt forhammeren.«

Rektor Ralf Hemmingsen var ikke årets eneste kupmager. Den nystartede studenterbevægelse, Et Andet Universitet, kuppede årets immatrikulation på Frue Plads med en brandtale over megafon og meterlange bannere. På det ene banner stod ’Forsvar universitetet’. Hvad stod der på det andet?

23a – ‘Bekæmp al fremdrift’
23b – ’Bekæmp nedskæringer’
23c – ’Bekæmp alt bureaukrati’

Foruden oprørske studenteraktioner bød årets immatrikulation også på et helt nyt mediefænomen, som helt uforbeholdent må kåres som årets bedste instagram-trend. Hvad var det for et fænomen?

24a – En ralfie (selfie med rektor Ralf)
24b – En ølfie (selfie med fadøl)
24c – En nielfie (selfie med Niels Bohr-busten på Frue Plads)

Oktober

Regeringens dimensionering mødte hurtigt modstand fra flere sider. ‘I glemmer retskravet’, skræppede studerende og ledelse fra KU, og det lykkedes en studerende at indsamle 1600 underskrifter imod dimensioneringen på et døgn. Universiteterne fik forstærkning fra en politisk fløj, da hvilket parti kaldte regeringens plan ’primitiv’ og ’meget klodset’?

25a – SF
25b – Dansk Folkeparti
25c – Konservative

November

Fredag den 28. november sluttede KU-valget, hvor der blandt andet skulle udpeges en studenterrepræsentant til universitetsbestyrelsen. Studenterrådets spidskandidat, Søren Axel Petersen, vandt med 737 personlige stemmer, men Svend Erik Garbus fra Konservative Studerende fulgte tæt i hælene med 620 personlige stemmer. Studenterrådet var dog aldrig rigtig i fare for at miste bestyrelsesposten. Alle Studenterrådets kandidater stiller nemlig op i samme valgforbund, og det betyder, at alle stemmer på Studenterrådet går til spidskandidaten. Hvor mange stemmer fik Søren Axel Petersen i alt?

26a – 6.317
26b – 4.632
26c – 2.929

I KU-direktionen blev et usædvanligt job genopslået: stillingen som direktør for hele butikken. Universitetsdirektør Jørgen Honoré meldte sin afgang i september, men efter første ansøgningsfrist var det ikke lykkedes KU at finde en arving til tronen – på trods af, at man kunne lokke med en klækkelig løn på hvor meget?

27a – 1,65 millioner kroner om året inklusiv pension
27b – 1,45 millioner kroner om året inklusiv pension
27c – 1,25 millioner kroner om året inklusiv pension

December

Regeringen kom på glatis, da et folketingsflertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Konservative og Alternativet vendte uddannelsesministeren ryggen og trak linjerne for en alternativ dimensioneringsplan op. Ministeren blev indkaldt til en såkaldt forespørgselsdebat i Folketinget den 10. december, og to dage før debatten forsikrede ordførere fra SF og V, at »flertallet fortsat er fuldstændig intakt«. Alligevel blev forespørgselsdebatten aldrig til noget, fordi et parti trak sig og dermed opløste flertallet. Hvilket parti?

28a – SF
28b – Dansk Folkeparti
28c – Venstre

I december blev en spektakulær sag genoptaget. Det lyder som plottet i en Baz Luhrmann-udgave af ’kejserens nye klæder’: forskerstjernen i den røde sportsvogn drøner derudad, masserne flager og hujer langs vejen, stjerner og priser drysser fra himlen. Og det hele er snyd. Sagen om den tidligere KU-eliteforsker, Milena Penkowa, var egentlig faldet for en forældelsesfrist, men blev genåbnet i december, efter det lykkedes KU at overtale politiet til at behandle sagen som dokumentfalsk ’af særlig grov karakter’ – så udvides forældelsesfristen nemlig fra fem til ti år. Hvad drejer den genoptagne sag om dokumentfalsk sig om?

29a – At Penkowa havde fremstillet de dokumenter, der skulle bevise, at en studentermedhjælper – og ikke Penkowa selv – havde overført 30.000 kroner i kontingentmidler fra Dansk Selskab for Neurovidenskab til en privat konto.
29b – At Penkowa havde manipuleret med billeder af celler og dermed fremstillet falske data, da hun forstørrede, drejede og genbrugte samme billede som nyt billedmateriale.
29c – At Penkowa selv havde fremstillet de dokumenter, der skulle bevise, at hun i perioden 1998-2000 havde udført forsøg på over 700 rotter på et laboratorium i Barcelona. Hverken rotterne eller laboratoriet eksisterede.

Se svarene her.

sofie.hansen@adm.ku.dk

Seneste