Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Hvorfor spiser isbjørne ikke pingviner?

RUSTUR - Tidligere års kajakroning i Københavns kanaler blev erstattet med hyttetur i Hareskoven hvor eskimologerne tværkulturellede den sammen med russerne fra Østeuropa. Universitetsavisen tog med på hvad der skulle blive en lærerig rustur i det grønne

»Er der ikke noget bad?« Det starter som en enlig undren, men i løbet af no time har rygtet bredt sig som en af de der græske skovbrande og er på alles læber. Der er lagt op til to dages overnatning i lag på lag køjesenge i Hareskoven, men uden bad kan ingen russer være glad. Lader det til. Vi er lige ankommet til træhytten i skoven og ved første anden og tredje inspicering findes der ingen brusenicher for ikke at snakke om haveslanger.

»Ej, det kan sgu da ikke være rigtigt.« Panikken truer med at ødelægge den spinkle, gode stemning hvilket får de fire tutorer til at løbe rundt og åbne alt fra kosteskabe til bagdøre og komme med forsikringer om at ‘de MÅ være her et sted’. Og så der, ind mod skoven og godt gemt af vejen nede i kælderen er der vandland til alle. Der falder ro på russerne fra Eskimologi og Østeuropa. Hvis den her rustur var en kurve, ville der netop være skabt en positiv hældning.

Under uret

Det er efterhånden et par timer siden at blandingen af Eskimologi og Østeuropa mødtes under uret på Hovedbanegården. I år er der to nye studerende inden for det arktiske – det vil sige at der er basis for en mandsopdækning fra tutorernes side. Østeuropæiske studier, derimod, dækker over nogle og tyve ansigter. Som flokken står under uret og venter på at de sidste skal dukke op, bliver der prøvet forskellige socialiseringstaktikker af. En klassiker, som også går igen i denne forsamling, er klistertaktikken hvor man udser sig den mest ‘normale’ medstuderende og så holder på øjenkontakten og den fortrolige samtale.

I den modsatte grøft er der dem der demonstrativt har sat sig ned på den medbragte sovepose og holder distance til alt hvad der er mingleri og small talk. Eskimologitutorerne prøver at, ja – bryde isen blandt dem der ser ud til at være allermest tabt bag tjit-tjattens vogn, men faktum er at det ligner en svær opgave at få denne gruppe mennesker til at magte de næste to dages hyttetur.

Riccadonna gør underværker

»Hvad skal vi have at spise i aften?« »Spaghetti med kødsovs,« bliver der svaret for sjov men det medfører en himlen med øjnene. Vi er tilbage i Hareskoven, netop indlogeret, den første panik over de godt-af-vejen-gemte brusekabiner har lagt sig, og hvad nu? Russerne slår sig ned på plænen som var de netop ankommet med bussen fra Mars. Camel og Kings har kronede dage på grund af deres enestående evne til at få bugt med den pinlige tavshed der hurtigt kan opstå russer til russer i mellem.

En eller anden har taget sin MacBook med og en anden en flaske Riccadonna. Pludselig er der funky lyd og liflige bobler og minsandten om det ikke lokker solen frem. Den generelle rusturstemperatur stiger et par grader. Det bliver kun varmere da tutorerne liner op til stafet. Det er helt umuligt at løbe med en mønt i øjet, en bold mellem benene og en ske i munden hvorpå der balancerer et æg. Russerne brokker sig over forholdene – men sammen. Og griner. Tutorerne smiler indforstået til hinanden. Stafettens virkelige vinder er den fælles ånd. Mua ha ha.

Grønlandsk medley

Hvorfor læser man eskimologi på KU? Vi sidder nede ved bålet og snakker grønlandsk. Solen er for længst gået ned, madholdets chili con carne spist op, og oppe fra hytten strømmer lyden af østeuropæisk melodi grand prix ned til os. Åbenbart kan mennesket frembringe to lyde der kun anvendes i det grønlandske sprog.

For eskimologitutoren og lingvistiknørden Justyn var det grund nok til at flytte fra Polen til København. Men det er ikke let med det grønlandske. Qeeraq betyder havkat, men den norske udgave, stenbider, bruges i flæng. Så er det nemmere at sige dut 16 gange. Så har man formuleret den meningsfulde sætning at ‘de spiser beskidte rensdyr’. Det er uden for anvendelig Trivial Pursuit viden, men gør alligevel et vist indtryk. Der bliver skiftet en del på musikanlægget. Ikke alle er vilde med Balkan beatet.

Shakiras ‘La tortura’ bliver den fællesnævner der kan samle Polen, Danmark og Rusland i en svedig rysten røv på dansegulvet. Viserne har ikke engang passeret de elleve. Alligevel må konklusionen være at rustur er et socialt eksperiment hvor sandsynligheden for happy ending er overvejende stor. Og hvorfor spiser isbjørne ikke pingviner? Svaret er irriterende indlysende og rustursagtigt: Fordi de nu én gang lever på hver sin af klodens to poler.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste