Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Illegale rengøringsfolk anholdt

RENGØRING – Politiet har mandag morgen anholdt ni rengøringsmedarbejdere på fire forskellige adresser på Københavns Universitet i en aktion mod social dumping. De ni bliver nu blandt andet sigtet for personelfalsk, ulovligt ophold og ulovligt arbejde.

33 rengøringsfolk fik sig en grim overraskelse, da de mødte på arbejde mandag morgen på Københavns Universitet (KU).

Udlændingekontrolgruppen under Københavns Politi ventede nemlig på dem og tog ni personer med på stationen.

Flere af de anholdte arbejdede under falsk identitet, og sigtelserne omfatter både benyttelse af falsk identitet, ulovligt ophold i Danmark og ulovligt arbejde, oplyser leder af Udlændingekontrolgruppen vicepolitikommissær Kjeld Farcinsen.

Organiseret trafik

De ni anholdte kommer fra Ghana, Tyrkiet, Thailand og Irak, den første er allerede blevet fremstillet i Dommervagten og varetægtsfængslet i ti dage.

Ifølge Kjeld Farcinsen fortalte kvinden, at hun mod et månedligt gebyr på 50 procent af lønnen samt pension og feriepengeindbetalinger havde lejet en falsk identitet, der gav hende mulighed for at bo og arbejde i Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at der sidder nogle kyniske bagmænd og udnytter, at der er mennesker, der opholder sig illegalt i Danmark,« siger vicepolitikommissæren.

Han kan ikke sige noget om omfanget af udlejningen, om kriminelle grupper står bag, men der er ingen tvivl om, at det må være organiseret i et eller andet omfang, da der skal skabes kontakt mellem lejer og udlejer.

Politiet har således også kendskab flere tilfælde fra Sydeuropa, hvor man har kunnet bestille en dansk opholdstilladelse via sms.

Ros til KU

De anholdte rengøringsfolk var alle ansat i Forenede Service, som KU har udliciteret rengøringen og kantinedriften til på blandt andet Det Humanistiske Fakultet (Hum) på Amager. Anholdelserne blev foretaget på i alt fire forskellige adresser.

Efterforskningen er sket i tæt samarbejde med KU, hvilket har gjort det muligt at hemmeligholde og gennemføre aktionen, oplyser Kjeld Farcinsen.

Han har derfor også kun ros tilovers for universitetet og Forenede Service.

»Man er jo fuldstændig prisgivet som arbejdsgiver, når man bliver præsenteret for gyldige dokumenter,« siger Kjeld Farcinsen.

Samarbejde fortsætter

Han tilføjer, at Forenede Service havde foretaget en grundig kontrol af medarbejderne, og at politiet fik fremvist fortegnelser over personalet med tilhørende kopi af pas, opholds- og arbejdstilladelse samt sygesikringsbevis.

Han vurderer, at rengøringsselskabet ikke kunne have gjort yderligere og derfor ikke vil blive sigtet.

Driftschef på Hum, Stig Andersen, oplyser til Fagbladet 3F, at anholdelserne dermed ikke får konsekvenser for samarbejdet med Forenede Service.

clba@adm.ku.dk

Seneste