Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Ingen penge til nyt naturhistorisk museum på finansloven

MUSEUM - Larmen fra studerendes protester onsdag overdøvede den ærgerlige nyhed for KU, at det planlagte Statens Naturhistoriske Museum ingen penge har fået af Folketinget.

Det burde have været gode nyheder for Københavns Universitet, at Venstre endte med at vedtage finansloven, i hvert fald for universitetets store planer om et nyt Statens Naturhistoriske Museum.

Venstre har nemlig erklæret, at hvis det stod til dem, vil staten finde de 200 millioner kroner, som mangler, før gravemaskineførere og arkitekter kan gå bananas i og under Botanisk Have i København, hvor museet skal have adresse.

Nu stod det så, i hvert fald delvis, til Venstre, men museet kom alligevel ikke på finansloven.

KU har en milliard, heraf 300 millioner fra egen kasse

Prisen for museet er anslået 1,2 milliarder kroner, og KU har med fondes hjælp skrabet omtrent en milliard kroner sammen. Universitetet lægger heraf selv cirka 300 millioner fra sin egen pengekasse. De resterende 200 millioner havde universitetet bedt politikerne om.

Analyser, som KU har fået foretaget, konkluderer, at museet vil være en betydelig turistmagnet og indbringe staten 135 millioner årligt i skatter og afgifter. KU garanterer for selve driften, i alt 150 millioner om året.

LÆS: »Samfundet har brug for vores museum.«

Planen er ikke lagt helt kold

»Hvis ikke staten øger sit bidrag, foreligger der en dyster situation, som jeg ikke vil tænke på,« sagde KU’s rektor Ralf Hemmingsen Før forhandlingerne om finansloven.

Men onsdag undlod Hemmingsen over for Politiken at erklære museumsprojektet for dødt.

»Vi har ikke 200 millioner i baglommen, så situationen er meget alvorlig. Der foreligger en ny og uventet situation. Den må vi nu udrede. Der bliver ikke truffet en beslutning på nuværende tidspunkt,« skrev han til avisen.

Venstre vil fortsat gerne have et museum. »Næste år eller efter et kommende valg vil det stå absolut øverst på listen over kulturønsker. Det er vigtigt, at et museum, der ser ud til at blive Europas fornemste på området, får statslig opbakning,« sagde partiets kulturordfører Michael Aastrup Jensen til Politiken.

chz@adm.ku.dk

Seneste