Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Internationalisering går begge veje

ANALYSE – Københavns Universitet bryster sig af at være et universitet på vej mod den internationale top. Men mange studerende kommer aldrig på international udveksling. Prorektor Thomas Bjørnholm har visionerne og kan vise sig som manden, der gennemfører de nødvendige reformer.

Rektoratets nye, visionære mand – prorektor Thomas Bjørnholm, giver i et interview med University Post, Universitetsavisens engelsksprogede søster, sine idéer til, hvor KU skal bevæge sig hen af på den internationale scene.

Ifølge Bjørnholm er analysen helt klar: Hvis KU skal være et verdensklasseuniversitet med base i et lille land som Danmark, bliver KU nødt til at styrke sin internationale profil. Det skal nævnes, at i vores interview med Bjørnholm, udtaler han sig primært om ph.d.’er, men budskabet er klart og kan let overføres til resten af KU’s uddannelser.

Studerende vil ud

Undersøgelser har vist, at mange studerende ønsker at tage et ophold på et udenlandsk universitet. Det er klogt, for det styrker både den enkelte studerendes kompetencer og giver KU et betydningsfuldt internationalt bidrag.

Thomas Bjørnholm sagde ved sin ansættelse, at de studerende er KU’s stærkeste ressource – noget jeg som studerende selvfølgelig er mere end enig i!

Derfor, ønsker man internationalisering, er de studerende en absolut forudsætning. Studerende er ambassadører for KU i udlandet, og de kan tage det bedste fra udlandet med hjem igen. Så langt så godt.

De bureaukratiske udfordringer

Som altid er der dog et stort, bureaukratisk men. For der er lang vej hjem, hvis KU skal nærme sig noget som helst internationalt niveau i antallet af studerende, man sender på udveksling. Internationalisering er ikke en envejs-relation.

I 2010 fik 25 procent af alle ansøgere afslag på en plads som udvekslingsstudent på et udenlandsk universitet. En fjerdedel blev altså afvist efter at have brugt dage og uger på at skrive ansøgning, få anbefalinger og kæmpe med KU’s bureaukrati med det mål at dygtiggøre sig i udlandet til eget og KU’s bedste. Samtidig har den internationale vejledning på KU et særdeles blakket ry.

At søge en udvekslingsplads i udlandet kan snildt tage den studerende halvandet år.

Hvor blev visionen om internationalisering lige af?

LÆS: Umulig udveksling

KU er en del et samarbejde mellem nogle af de bedste universiteter i verden, det såkaldte International Alliance of Research Universities (IARU), og KU kører mange andre internationale initiativer. Men det halter med udvekslingen af studerende.

Kan skuden vendes?

Vicedirektør for uddannelse på KU Hanne Harmsen forsvarer sig over for Universitetsavisen med, at mange studerende søger nogle få meget populære universiteter og derfor får afslag.

LÆS: Udveksling kræver krum hals

Det er selvfølgelig et ærligt problem, men det kan også ganske let løses med bedre vejledning. Og den slags koster selvfølgelig penge, som KU ikke i øjeblikket vælter sig i. Men en gennemtænkt og målrettet strategi for at få flere studerende på udveksling koster nu engang lidt, og mon ikke at pengene er givet godt ud.

Tidligere prorektor Lykke Friis talte om KU som en supertanker, måske Thomas Bjørnholm kan stille sig som styrmand og vende udviklingen, så flere studerende får mulighed for at trænge igennem KU’s bureaukrati og komme på et udvekslingsophold til udlandet.

Seneste