Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Islam-forskere tæller burkaer for regeringen

Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet er blevet hyret af regeringens Burka-udvalg til at undersøge udbredelsen af såkaldt 'identitetsslørende religiøs beklædning'. Institutlederen er glad for opgaven

Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS)er blevet del af en sag, der må betegnes som en politisk varm kartoffel.

Regeringens såkaldte Burka-udvalg har nemlig hyret islamforskerne på ToRS til ‘at undersøge udbredelsen af identitetsslørende religiøst betingede beklædninger som for eksempel burka’en og niqab’en i Danmark.’ Begge dragter bruges af muslimske kvinder.

Udvalget skal også indsamle oplysninger om årsagen, ‘undersøge om identitetskontrollen i praksis fungerer’ – altså om, det er muligt for myndighedspersoner at udrede tilhyllede kvinders identitet – og overveje mulige initiativer for at begrænse det angivelige problem.

Blev sendt i udvalg

Burka-udvalget blev nedsat i midten af august i år, efter at den nyudnævnte konservative integrationsordfører Naser Khader foreslog at forbyde stærkt tildækkende muslimske gevandter i det offentlige rum, fordi han finder dem kvindeundertrykkende.

Eksperterne i Justitsministeriet mente dog, at et forbud kunne være i strid med internationale konventioner og Grundloven, og flere medlemmer af regeringspartneren Venstre var også imod. Så var gode råd dyre.

Løsningen blev altså at nedsætte et udvalg bestående af Indenrigs- og Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Integrationsministeriet og Justitsministeriet. Udvalget skal være færdig med sin undersøgelse inden udgangen af 2009, men oppositionen har alligevel betegnet det som en syltekrukke.

Anvendt forskning

Ingolf Thuesen, institutleder på ToRS, bekræfter, at man er blevet bedt om at lave en vidensudredning af ministeriet, som betaler alle omkostninger, der er forbundet med opgaven.

Thuesen vil ikke oplyse, hvad forskerne præcist skal undersøge og ej heller, hvad det kommer til at koste skatteeyderne. Tovholderne i Indenrigsministeriet vil heller ikke komme med et bud på, hvad regningen løber op i.

Ifølge Ingolf Thuesen har ToRS ansat fire forskere på tidsbegrænsede kontrakter til at lave undersøgelsen. De arbejder under supervision af en fastansat professor, men det vil hverken gå ud over de fastansattes egen forskning eller deres undervisningsforpligtelser. Han tilføjer, at han glæder sig over, at instituttet har fået opgaven.

»Vi får på denne måde mulighed for at vise, at de har en stor viden, der kan komme samfundet til gode. Humanistisk forskning bliver pludselig til strategisk forskning,« siger Ingolf Thuesen.

Leverer fakta

Han understreger, at han ikke frygter, at instituttet ufrivilligt bliver viklet ind i et politisk spil. Han føler sig heller ikke underlagt et politisk pres til at nå frem til en bestemt konklusion.

»Vores rolle som forskere er ikke at levere meninger eller holdninger, men at lave en nøgtern beskrivelse af virkeligheden. Vi har sikret os, at hvad vores forskere skriver ikke bliver ændret på nogen måde, og vi har også været med til at formulere spørgsmålene, der skal undersøges,« siger Ingolf Thuesen.

Regeringens holdning til problemstillingen er ellers ikke til at tage fejl af. I kommissoriet for burka-udvalget står der således:

‘Regeringen er fast besluttet på at bekæmpe det menneske- og kvindesyn, som burka og anden lignende beklædning symboliserer.’

Vanskelig situation

Mark Sedgwick, der er lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet udtaler til Weekendavisen, at han mener, at medarbejderne ved ToRS stiller sig i en svær situation.

»De må spørge sig selv, hvor involverede de har lyst til at blive i en sag, der er så politisk. Staten har brug for en officiel repræsentant, der kan levere et klart budskab. På sin vis beder man forskerne indtage en plads som en slags religiøs autoritet i det her,« siger han til avisen.

Rapporten fra ToRS forventes offentliggjort i januar, når Burka-kommissionen har afsluttet sit arbejde.

clba@adm.ku.dk

Seneste