Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
Det er langt fra hverdagskost at it-specialister udgiver skønlitterære bøger om deres egen private verden på godt og ondt. Men 52-årige Georg Strøm, lektor på Datalogisk Institut, er netop debuteret med novellesamlingen Den chipløse mand og andre noveller om sex, magt og informationsteknologi
Big Brother og overvågningssamfundet lurer ikke lige om hjørnet, selv om it-verdenen i løbet af de næste ti år vil sprede mange flere oplysninger om os på nettet end tilfældet er i dag. Problemet eller fordelen – om man vil – er nemlig at der vil være så mange informationer af såvel offentlig som privat karakter i omløb at det vil være svært at samle alt under en hat rent computermæssigt. Til gengæld kommer vi i den situation at flere af vores personlige oplysninger bliver offentligt tilgængelige, og at man ikke længere vil vide hvem der har adgang til de forskellige data.
Det er nogle af konsekvenserne i vores it-verden inden for de næste ti år som Georg Strøm beskriver i sin skønlitterære debut Den chipløse mand og andre noveller om sex, magt og informationsteknologi. Ti noveller som hver på sin måde understøtter den norsk-danske forfatter Aksel Sandemoses begrundelse for at skrive: At alt her i livet dybest set handler om krig og kærlighed.
»Sex, magt og popularitet er grundlæggende psykologiske elementer som også er en del af it-verdenen. Både for dem som udvikler den, og dem som benytter sig af den. Der findes masser af fagbøger om it-området og informationsteknologien, men ikke bøger om de mennesker som udvikler den. Jeg tror ikke at man kan udvikle informationsteknologi og oplevelser på nettet som hitter hvis man er verdensfjern og alt for nørdet.«
»It-folk er almindelige mennesker med sure pligter og kærlighed, erotik eller mangel på samme ligesom alle mulige andre. Disse menneskelige egenskaber og drifter er med til at bestemme hvordan teknologien bliver udviklet og om ‘almindelige mennesker’ kan forstå den og have glæde af den. Det underlige er at der skrives meget lidt om disse forhold i den almindelige presse selv om it-verdenen og dens produkter er afgørende for den enkelte og for hele samfundet.« »Jeg håber at mine noveller vil skabe større forståelse for it-udviklernes arbejde og samtidig øge interessen for det teknologiske univers der ligger bag skærmbillederne på computeren,« fortæller Georg Strøm.
Men det er ikke kun interesse og forståelse for it-verdenen som er Georg Strøms budskab i de ti noveller der er skrevet i en ‘letflydende stil’ hvor hverdagsprosa flettes sammen i en cocktail af mystik, eftertænksomhed, erotik, drømme, følelser, børnepasning og andre dagligdagspligter. Det er også en samling noveller som får læseren til at stoppe op og tænke over hvor vi er på vej hen i takt med at flere designer deres egen virkelighed og hverdag foran computeren. Ifølge Georg Strøm er der ingen tvivl om at computerverdenen gennem de seneste 30 år har udviklet sig til en ubetinget succeshistorie – uden frygt for at ‘Øjet i det høje’ skal tage over. Men der er en række moralske spørgsmål som presser sig på i løbet af de næste ti år. Det er den tidshorisont som Georg Strøm har sat under lup i sine noveller.
»Moores lov siger at hastigheden på vores computere fordobles hvert andet år. Men det betyder ikke at vi vil skrive dobbelt så hurtigt i fremtiden eller producere dobbelt så meget på skærmen og tastaturet. Til gengæld vil computerkapaciteten og den øgede hastighed betyde at den virtuelle verden kommer tættere på virkeligheden. Dermed kan vi hver især forme vores helt egen verden på skærmen. Tænk bare på fotografiets udvikling gennem de sidste 20 år. Dengang kunne vi ikke forestille os et digitalkamera som man bare kunne skyde løs med og udvælge det bedste skud eller den bedste vinkel til slut og smide resten væk. Det samme er tilfældet med udviklingen af den virtuelle verden. På skærmen vil vi blive bedre i stand til at skabe et univers efter vores eget hoved. Også når det gælder sex. Man kan forestille sig en situation hvor mænd om aftenen – hjemme foran computeren – har virtuel sex med hende den lækre fra arbejdspladsen, så hun næste morgen oplever nogle underlige reaktioner på kontoret – uden at vide hvorfor. Eller hvad med upopulære politikere som man ikke kan ramme i virkeligheden. Dem kan man indlægge livagtige kopier af i pc-spil og skyde dem ned eller på anden måde ydmyge dem og få hævn over dem. Det er situationer som vil dukke op og skabe etiske dilemmaer og dermed rejse debat,« mener Georg Strøm.
Allerede nu ligner it-virkeligheden på en række punkter de problemstillinger som Georg Strøm beskriver i sine noveller. For eksempel i novellen Perversionssamfundet hvor nogle forskere søger penge til at lave porno. Da bogen var i trykken, kom de første videnskabelige artikler om erotiske muligheder på internettet. Det samme er tilfældet med Alle Drømmer om det som er ved at blive overhalet af virkeligheden når det gælder diskussioner om seksuelt misbrug i det virtuelle univers Second Life. Og så har der som bekendt været den glamourøse historie i ugebladene om it-milliardæren Erik Damgaards eventyr med blondinen Anni. Det førte til et tv-program om at ‘Erik og Anni goes to Hollywood’. Et sådant forhold tog Georg Strøm op i sin novelle Leve revolutionen inden Erik Damgaard tog en ‘ny tur i ballongyngerne’ som ugepressen skrev om genforeningen mellem it-manden og den barmfagre blondine.