Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
SPECIALE - Uniavisen har mødt Kristoffer Stensbo-Smidt i elevatoren til et ultrakort interview om hans nyafleverede speciale i fysik.
Udviklingen af universets struktur. Zoomer man helt ud, så galakser som Mælkevejen ligner små prikker, ser man at galakserne ligger som dugdråber i et spindelvæv – fordelt i strenge.
Specialet prøver at forstå hvorfor. Indtil videre kan strukturen ikke beskrives matematisk, ligningerne bryderne ganske enkelt sammen. Så jeg har afprøvet en ny statistisk metode på en computersimulation af universets udvikling, og forhåbentlig kan det hjælpe os i retning af at kunne beskrive det matematisk.
Kosmologi er læren om universets dannelse og udvikling, og vi kan stadig blive klogere på, hvor vi kommer fra. Skal jeg tage den kedelige forskerkastet på, så er det et stykke grundforskning. Det er i sig selv spændende, at vi lærer noget nyt her.
Det spændende er, at hvis vi kunne beskrive universets udvikling matematisk, så ville vi også kunne gisne om, hvad der sker med det i fremtiden: imploderer det, river det sig selv i stykker, eller stivner det langsomt for at dø ud – ‘big crunch’, ‘big rip’ eller ‘big chill’?
Emnet er ikke supersexet. ‘Teoretisk astrofysik’ er en ringe scorereplik, kan jeg love dig for. Det bringer nok ikke så manges pis i kog. Det skulle da lige være paven eller andre ekstremister. Eller måske Liberal Alliance, fordi der afsættes penge til at forske i den slags ‘pjank’.
Men jeg håber da, at andre kosmologer bliver nysgerrige eller provokerede af specialets resultater og reagerer ved at forholde sig til dem.
Den er ret tricky. Jeg får lyst til at forslå sådan nogle overskrifter som »Universet afsløret – næsten« eller »Ny forskning viser, at mørkt stof har betydning for universet – Dansk Folkeparti Raser: ‘Mørkt stof har aldrig haft betydning!’«.
Men det er nok mere en videnskab.dk-historie om, hvordan ny forskning kan give bedre indblik i universets udvikling.