Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Julefri julekalender - afsnit 1: Musikalske håndsrækninger

PAUSESKÆRM - Julen står for døren, og der bliver den. Nyd Universitetsavisens julekalender, hvor vi hver dag åbner låger til marcipanløse frikvarterer og medisterfri overspringshandlinger.

Universitetsavisen ligger ikke under for rigide dogmer. Hvorfor skal der eksempelvis være 24 afsnit i en julekalender? Og hvorfor skal en julekalender starte den 1. december? Det er faktisk lidt talfascistoidt, når man tænker over det. Ikke?

Hermed velkommen til Universitetsavisens julekalender 2010. Julen står for døren, og der bliver den. Her på avisen har vi allerede fået rigeligt medister og marcipan.

Temaet for årets julefri julekalender er: Skole.

Afsnit 1: Til de fortvivlede

Vi planlægger at servere en velkomponeret rullepølse af hiphop, arbejdsløshedsanekdoter og universitetsnihilisme.

Hvad der mere konkret er på programmet, ved vi faktisk ikke endnu. Men vi lover, at det bliver smagfuldt.

Vi starter med tre musikalske håndsrækninger til de fortvivlede studenter. Til dig, der sveder over eksamenslæsning og pensumlister. Til dig, der føler dig fladmast under forventningspresset, blæst omkuld i karakterræset. For hey, du behøver slet ikke en uddannelse.

John Lennon: ‘Working Class Hero’

I anledning af 30-året for John Lennons død i denne uge starter vi med denne gamle klassiker, hvor Lennon redegør for, hvordan undertrykkelsen af borgerne har rod i hjemmet, skolen og hele goddamn systemet.

Vi tror, vi er så fritænkende, men vi er blot rekvisitter i magthavernes pølsefingre. Det eneste, der er noget værd at være, er en ‘Working Class Hero’.

»They hurt you at home, and they hit you at school / They hate if you’re clever, and they despise a fool / ‘Till you’re so fucking crazy you can’t follow their rules.«

[video:http://www.youtube.com/watch?v=njG7p6CSbCU width:525 height:380 align:right]

The Wailers: ‘You Can’t Blame The Youth’

Bob Marleys band, før hans eget navn kom i front, har heller ikke den store tiltro til uddannelsessystemet.

»You teach the youth about Christoffer Columbus, and you say he was a very great man.« Ja, og så kan man sgu ikke klandre ungdommen den fejltagelser. Men ungdommen er snu, og i sidste ende kan du alligevel ikke fuppe dem, lader til at være budskabet.

Desuden bliver det aldrig for vintergråt og frostbidt til en gang vuggende reggae. Nyd denne rustikke livevideo med Peter Tosh bag mikrofonen.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=M3pi-6fInng width:525 height:380 align:right]

Kanye West: ‘School Spirit’

Der er ingen over og ingen ved siden af Kanye West. Måske Barack Obama. Og Jesus. Og ligesom Jesus har Kanye West heller aldrig taget en uddannelse.

Selv om han var i gang med en uddannelse i kunst, droppede han ud af Chicago State University for at fokusere på musikken. Det var nok en god idé.

»Told ’em I finished school, and I started my own business / They say, ‘Oh you graduated?’ / No, I decided I was finished,« rapper han i denne underspillede sag. Så drop du bare ud med dig.

Men faktisk ville Kanye nok brokke sig, hvis du gjorde. Han har i hvert fald oprettet ‘Kanye West Foundation’, hvor han kæmper for at holde latino- og afroamerikanske børn i skole. Anyway, her er en dosis skoleånd fra Kanye.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=pUMd6rFxS34 width:525 height:380 align:right]

ser@adm.ku.dk

Seneste