Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

K: Uddannelsesministerens dimensionering er meget klodset

ADGANGSBEGRÆNSNING - De Konservative støtter 'dimensionering' af uddannelser, men mener, at rektorerne bør beslutte, hvordan det skal ske.

Regeringens plan for at dæmme op for, at unge vælger brødløse uddannelser – den såkaldte dimensionering – blev, i princippet, besluttet, da et flertal af Folketingets partier tidligere i år aftalte en ‘vækstplan’ for dansk økonomi.

De Konservative er del af denne aftale, men partiets uddannelsesordfører Lene Espersen er alligevel ikke begejstret for regeringens måde at udføre dimensioneringen på.

»Vi er enige i behovet for dimensionering, men mener at ministerens udmelding er meget klodset,« siger hun.

Rektorer bør selv løse problemet

De Konservative mener, at nye adgangsbegrænsninger på de videregående uddannelser skal besluttes af partierne bag vækstplanen.

Lene Espersen kalder regeringens plan, som er blevet til i et samarbejde mellem Uddannelsesministeriet og Finansministeriet, for ‘primitiv’. Hun har noteret sig, at rektorerne fra de otte universiteter efter eget udsagn var nået langt med en alternativ model for adgangsbegrænsningen.

En del af rektorernes plan bestod i, at universiteterne indbyrdes aftalte at sløjfe et antal uddannelsespladser, sådan at planens negative konsekvenser blev rimeligt fordelt. Det fik de ikke lov til. Regeringens model dikterer blot, at uddannelser med høj ledighed for dimittender skal skære en vis procentdel i optaget af kandidatstuderende.

»Vi ser hellere at rektorerne sætter sig sammen, hvilket jeg kan forstå er sket, og at vi følger deres oplæg til en dimensionering. De har fingeren på pulsen,« siger Lene Espersen.

Også SF er kritiske

Lene Espersen mener, at en plan ‘der alene bygger på 10-årige gennemsnitberegninger på tal’, rummer mange problemer.

»Derudover tager ministerens model ikke højde for, at vi skal kunne udbyde fag inden for humaniora som fx tysk, hvor deltagerantallet ikke må blive så prohibitivt lavt, at man de facto nedlægger uddannelsen.«

Socialistisk Folkeparti var også med til at vedtage vækstplanen, der er udgangspunktet for, at universiteterne nu skal optage færre på mange af deres uddannelser.

Og ligesom K kritiserer SF nu ikke blot den radikale uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsens valg af metode, men også, at de øvrige partier bag vækstplanen tilsyneladende ikke er blevet hørt, før dimensioneringsplanen blev offentliggjort.

Ifølge Forskerforum er SF’s uddannelsesordfører Annette Vilhelmsen nærmest fortørnet:

»Ministeren inddrog ikke Folketingets partier i denne uddannelsespolitisk vigtige sag om dimensioneringens kriterier. Og så er der modstrid mellem, hvad rektorerne og ministeren siger om processen. Enten taler hun mod bedre vidende, eller også har nogle forholdt hende oplysninger, eller også definerer ministeren ’inddragelse’ meget alternativt,« siger Annette Vilhelmsen til Forskerforum.

chz@adm.ku.dk

Seneste