Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Karakterbonusser skævvrider vores optag!

DEBAT – Vi skal af med karakterbonussen på 1,08, skriver Studenterrådets Sofie Gro Holde.

I lørdags fik Københavns Universitet 7312 nye studerende. Men det er nok de færreste af de 7312 nye KU-studerende, som har haft mere end to sabbatår. I Danmark må man nemlig gange sit snit med 1,08, hvis man starter på en videregående uddannelse inden for to år, efter man færdiggjorde sin ungdomsuddannelse. En ordning som er skabt i fremdriftens øjemed, allerede i 2007, længe før fremdrifstreformen blev lanceret.

Ideen er simpel: start tidligere på studiet, og få et højere snit. Men hvem har nogen sinde sagt, at man blev en god studerende, bare fordi man kun tog én tur til Thailand inden man startede på studiet? Eller fordi man måtte nøjes med kun at arbejde i ét år i stedet for tre?

» Hvem har nogen sinde sagt, at man blev en god studerende, bare fordi man kun tog én tur til Thailand inden man startede på studiet? Eller fordi man måtte nøjes med kun at arbejde i ét år i stedet for tre?«

Jeg kender mange, som startede på universitet, da de stadig havde studenterhuen siddende på hovedet, og mange af dem var rigtig glade for at starte med det samme. Jeg kender også mange, som har taget et, to, tre, ja faktisk fire sabbatår, eller som har skiftet uddannelse et par gange, før de fandt deres drømmestudie. Så vidt jeg kan se, er der ikke nogen forskel mellem dem, der var glade for at starte med det samme, og dem, som ventede med at starte. De er alle gode studerende, som elsker deres fagligheder. Derfor forstår jeg ikke, at man i Danmark vælger at skævvride muligheden for at læse en videregående uddannelse ved at give nogle et kunstigt højere snit.

Selvfølgelig ville nogen mene, at alle jo har muligheden for at starte inden for to år, og derfor er det lige for alle at få ganget deres snit. Nogen vil oven i købet mene, at hvis man ikke kan blive studieklar på to år, så bliver man det nok aldrig.

»Desværre er vores optagesystem indrettet således, at det kan være et kæmpe gamble at tage sig ekstra tid og blive helt klar«

Det er rigtigt, at alle har muligheden for at påbegynde deres uddannelse inden for to år. Men den mulighed passer ikke til alle. Når man hvert år får højere snit, fordi de, som starter inden for to år, presser dem kunstigt op, så tvinger mange nogle til at starte før de er klar. Eller holder dem helt ude af systemet. For jo, man kan sagtens bruge mere end to år på at blive studieklar. Desværre er vores optagesystem indrettet således, at det kan være et kæmpe gamble at tage sig ekstra tid og blive helt klar.

Elev- og Studenterbevægelsen har allerede meldt ud, at de ønsker karakterbonussen fjernet. Jeg håber at de øvrige i uddannelsessektoren vil være med til at bakke det krav op, så vi kan få de mest motiverede studerende, når de er klar, og glemme de kunstige karaktersnit.

Uni-avis@adm.ku.dk

Seneste