Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Kavalergangen som kampplads

RETORIK - Hun er retorikstuderende og konservativ ungdomspolitiker. En opsigtsvækkende gallakjole gjorde et trekantet stykke hud mellem Nikita Klæstrups bryster til ugens mest omtalte. Godt eller skidt kjolevalg?

Den røde løber er rullet ud foran Odd Fellow Palæets festsal. Nikita Klæstrup udfolder sig foran kameraet i en selvsikker posering.

Hånden er i hoften, makeuppen sidder som den skal, og håret er sat op, så kun et par udvalgte lokker kurver sig ned langs ansigtet.

Fejringen gælder Konservativ Ungdoms 110 års jubilæum, og det er ikke i sig selv opsigtsvækkende, at Nikita har gjort sig umage i aften.

Det provokerende element er hendes kjole. En sort, gulvlang gallamodel, hvor tekstilet deler sig over navlen, så to stykker stof krydses over busten og efterlader et betydeligt trekantet stykke bar hud mellem brysterne.

Mediestorm

Nikita læser retorik på Københavns Universitet.

Hun havde ikke forestillet sig, at hun et par dage efter festen skulle sidde på KUA’s læsesal og opdage »en million notifikationer,« som hun siger. Hun blev også overrasket, da Ekstra Bladet pludselig ringede, fortæller hun.

Men Nikita lod bøgerne ligge en stund og drog på lynturne gennem de nationale medier.

I Aftenshowet blev den afslørende kjole præsenteret på en gine i baggrunden, og også P3’s værter var godt oppe og køre over Nikitas side-boobs og under-boobs, som de sagde.

Det gamle borgerlige partis jubilæum fik ikke rigtig del i virakken. Faktisk blev der kun stillet ét eneste spørgsmål til KU, fortæller Nikita. Og det var i sidste minut på Radio 24/7. Ellers drejede det sig om kjole, hud og bryster.

Det er ikke første gang, Nikita optræder i medierne, fordi hun både er pæn og politisk aktiv.

Ved kommunalvalget i 2013 blev hun kåret som den store vinder i en BT-dyst som Danmarks valgbabe. De mange beauty-stemmer blev dog ikke vekslet direkte til personlige stemmer ved de kommunale valgurner.

I betragtning af hvor mange der kender Nikita Klæstrup, er der forsvindende få, der ved noget om hendes politiske mærkesager. Hun blander sig ellers jævnligt i debatten med læserbreve, understreger hun.

Politik med hele kroppen

Politisk brandingekspert Kresten Schultz-Jørgensen vurderer i Metroxpress at opmærksomheden ikke nødvendigvis er dårlig for Nikitas politiske karriere.

Tværtimod, siger han, er det med til at skærpe hendes profil. Så hvis hun ønsker at stå for en moderne, frisindet konservativisme, er det slet ingen skidt idé at tage en vovet kjole på.

Alligevel har Nikita ikke høstet lutter klapsalver for sit kjolevalg. På Facebook mener mange, at kjolen får politikeren til at fremstå useriøs og ligefrem dum.

Er kjolen et tegn på power eller er dens bærer et offer for internaliseret sexisme? Facebook-offentligheden er ikke enig om hvad det betyder for Nikita Klæstrups politiske image, at hun valgte en kjole med dén appel.

Brysterne – våben eller skydeskive?

Er det Nikita, der afsporer kameraerne for at erobre de medier, hendes politik ikke formår at tiltrække?

Eller er det publikum, der forvandler Nikitas kavalergang til omdrejningspunktet i en politisk debat, hvor den slet ikke hører hjemme?

Som retorikstuderende er Nikita fuldt ud bevidst om sine kommunikative virkemidler.

Og hun mener, at hun passende kunne bruge sig selv som eksempel på en politisk retorik, hvor man ikke kan abstrahere fra, at kvindelige politikere godt kan være forfængelige, se godt ud og samtidig være intelligente.

»Vi kan ikke komme uden om, at det sælger. Der er et naturligt fokus på kvinders udseende. Sådan er det bare,« siger Nikita, der ikke vil vælge en anden kjoletype til den næste fest.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste