Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Kinesisk topuniversitet rykker til København

NYHEDSOVERBLIK TORSDAG - Kinesisk topuniversitet rykker til København - Danske universiteter har succes med onlineundervisning - Ralf Hemmingsen: Onlineundervisning vil ikke afskaffe almindelige timer - Nyt videncenter for råstoffer på GEUS - Jubelstemning på universiteter over kvote 2-ansøgninger - Sådan hackes dit password på en tiendedel af et sekund - Novo Nordisk Fonden uddeler 13 forskerstipendier.

Kinesisk topuniversitet rykker til København

For anden gang i historien etablerer et førende universitet fra Kina sig på et vestligt universitet. Valget er faldet på Københavns Universitet, (KU), der om to uger slår dørene op for et helt nyt samarbejde med et af verdens førende universiteter, det kinesiske Fudan University i Shanghai. Samarbejdet gælder etablering af det såkaldte Fudan-Europe Centre and Comparative China studies, skriver Information.

Danske universiteter har succes med onlineundervisning

KU har på få uger fået 30.000 tilmeldinger til deres nye gratis onlinekurser, selv om tilmeldingsfristen ikke er slut endnu, skriver Mandag Morgen. Ifølge KU’s rektor Ralf Hemmingsen er man begyndt nu med at tilbyde onlinekurser for at få erfaring med, hvordan det virker i praksis. Hvis det bliver en succes, vil man overveje, hvordan man vil udvikle online-undervisningen. Fageksperter står ifølge Mandag Morgens artikel i kø for at udnævne MOOC – Massive Open Online Course – til at blive den største revolution af undervisningssystemet i 100 år.

Hemmingsen: Onlineundervisning vil ikke afskaffe almindelige timer

Selv om 30.000 potentielle studerende fra hele verden allerede har tilmeldt sig KU’s onlinekurser med forventet 100.000 onlinestuderende til september, opfatter KU’s rektor Ralf Hemmingsen alligevel kun universitetets tilbud om onlineundervisning som en test. Det siger han ifølge en artikel i Mandag Morgen, der også indeholder et videointerview med Ralf Hemmingsen. Han er forbeholden, fordi han mener, at selv om en række af verdens mest prestigefyldte universiteter er begyndt at rykke på området, kan onlineundervisning ikke erstatte faglig identitetsskabelse og integrering i de hands-on-skills, som de akademiske uddannelser rummer.

Nyt videncenter for råstoffer på GEUS

Om knap en måned åbner det ny Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer på GEUS (Institut for Geografi og Geologi) på KU. Centret skal give danske myndigheder, institutioner og industri et solidt grundlag for at handle forsvarligt i en presset råstofverden. Desuden skal det ruste nationen til de kommende årtiers kamp om materialer til forbrugsgoder, når Jorden får tre milliarder flere middelklasseborgere, skriver Berlingske.

Sådan hackes dit password på en tiendedel af et sekund

Et sikkert password skal indeholde minimum 12 tegn, fortæller Ken Friis Larsen, lektor på Datalogisk Institut på KU og ekspert i passwords, til Jyllands-Posten. I en video viser han også, hvor hurtigt det er muligt at knække passwords. På under et sekund kan et computerprogram for eksempel nå igennem næsten 800.000 password-kombinationer.

Novo Nordisk Fonden uddeler 13 forskerstipendier

Novo Nordisk Fonden giver 37 millioner kroner til 13 forskere, der skal forske i problemstillinger inden for overspisning, fødselsdepressioner, diabetes og hjerte-karsygdomme for at skabe bedre behandling af sygdomme. Overrækkelsen sker i dag fra klokken kvart over tre, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse på fondens hjemmeside.

anfj@adm.ku.dk

Seneste