Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Klarlund indleder retssagen mod UVVU

REDELIGHED - Sagen om Bente Klarlund Pedersens videnskabelige uredelighed har nu nået domstolene. Frem til 18. december behandler Østre Landsret den principielle sag. Der afsiges dom i slutningen af januar.

Tirsdag den 16. december indledtes Bente Klarlund Pedersens sag mod uddannelsesministeriet og Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) i Østre Landsret.

Klarlunds søgsmål kommer oven på UVVUs afgørelse fra 28. august, som – for anden gang – har dømt fysiologiprofessoren for videnskabelig uredelighed. Det er den afgørelse, hun nu prøver at få omstødt i landsretten.

»Det må være Danmarksrekord i kort tid mellem afgørelse og prøvelse,« sagde Bente Klarlund Pedersens advokat, Eigil Lego Andersen, da han indledte sin fremlæggelse.

LÆS MERE: Følg Uniavisens samlede dækning af Klarlund-sagen her

Vil tage sagen til Højesteret

Bente Klarlund Pedersen er selv til stede i retssal E i Østre Landsret, hvor hun senere på dagen – klokken 14.10 – skal afgive forklaring.

UVVU kendte oprindelig Klarlund skyldig i videnskabelig uredelighed i forbindelse med publiceringen af seks artikler – hvilket siden blev nedjusteret til fire artikler i udvalgets anden afgørelse. I én af artiklerne, som er skrevet sammen med Milena Penkowa, har UVVU fundet, at Klarlund som medforfatter burde have opdaget, at Penkowa gennem billedmanipulation fuskede med sine forskningsresultater. Og i andre artikler vurderer udvalget, at fysiologiprofessoren har manglet krydsreferencer og selekteret blandt sine forsøgspersoner for at få sine resultater til at tage sig bedre ud, end de er.

Bente Klarlund Pedersen har ved flere lejligheder fremført, at hun er stærkt uenig i UVVUs afgørelse, som – mener hun – fejlfortolker Vancouver-protokollens regler om forfatteransvar.

»Det falder mig for brystet, at man ikke kan se, at der er afgrundsdyb forskel på at svindle og ikke opdage en svindel,« sagde hun i november ved et symposium om forskning, etik og jura.

Retssagen fortsætter frem til 18. december, og den endelige dom ventes først at foreligge 21. januar.

Får Klarlund ikke medhold i sin anklage, har hun tidligere erklæret, at hun vil tage sagen til Højesteret.

dennis.christiansen@adm.ku.dk

Seneste