Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

København er populær blandt couchsurfere

SOFASURFING - Internationale studerende couchsurfer for at møde nye mennesker og lære den lokale kultur bedre at kende. Se videoklip om couchsurfing i København

Det sociale netværkssystem www.couchsurfing.org oplever i disse år stor succes med over halvanden million aktive brugere verden over.

Couchsurfing giver alle rejsende mulighed for at møde nye mennesker og finde midlertidigt husly i andre lande. Det specielle ved couchsurfing er, at man ikke møder folk på gaden, på barer eller i skolesammenhæng, men i deres eget hjem.

Hvis værten godkender den ansøgningen, man sender, bliver man nemlig tilbudt en gratis sofa, mens man er i byen, og couchsurfing er ikke desto mindre derfor populært blandt internationale studerende i København.

Ikke nødvendigt med en bestemt profil

Når man beslutter sig for at rejse til et bestemt land, kan man via websiden gennemse forskellige couchsurferes profiler og vælge en vært i det område, man besøger.

»Prøv med folk, som du har noget til fælles med, og send dem derefter en anmodning om at courchsurfe hos dem,« foreslår australske Kate Robinson, der for nyligt overnattede to dage på sofaen hos Ian og Ola i København.

Man behøver ikke at have en bestemt profil for at blive couchsurfer, ligesom man ikke behøver at være studerende, forklarer den amerikanske couchsurfer Ian Culbreth, der bor i København.

»Det eneste, man behøver, er at have lyst til at rejse, lære nye kulturer at kende og møde mennesker fra vanvittige steder,« siger han.

Mere end bare husly

Ikke desto mindre er couchsurfing idealt for studerende, forklarer Edward Small, der er studerende fra England og selv er fortsat med at logere couchsurfere, efter han er flyttet til København.

»Det kan være enormt dyrt at bo i en by som København, så muligheden for at spare penge ved at couchsurfe under rejsen er godt for alle studerende,« siger Edward, der desuden mener, at couchsurfing handler om mere end bare overnatning.

»Din vært kender byen, du besøger, og har et godt udgangspunkt for at anbefale dig, hvad du skal se,« forklarer han og uddyber. »Det er gratis husleje og turistguide i en og samme pakke.«

Som vært for couchsurfere skal man være ansvarlig for sine gæster og være villig til at ofre den tid, der skal til, påpeger han.

»At have folk boende i sit hjem er temmelig tidskrævende, fordi man er nødt til at være hjemme for at lukke dem ind, sørge for at de har det godt og vise dem rundt i byen.«

Et spørgsmål om tillid

Den polske studerende Ola Mlynarska, der læser humanbiologi ved Købehavns Universitet, mener, at couchsurfing generelt handler om tillid – både for gæsten og værten.

Vurderingen af den potentielle gæst sker primært ved at læse couchsurferens ansøgning og profil, som blandt andet indeholder anmeldelser fra tidligere værter og gæster.

»Når jeg beslutter mig for at være vært for en fra couchsurfer-netværket, er det fordi jeg stoler på personen. Det er tillid, der afgør, om jeg vil være vært for nogen,« siger hun.

Se dokumentarfilm om couchsurfing-fænomenet i København. Filmen er lavet af mediestuderende Louise Davidsen, Christina Geller, Pau Gómez, Jiwon Shin and Patricia Trincado til seminariet ‘Creative Documentary’ på Københavns Universitet.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=8hY_amZIRpg width:525 height:380 align:center]

Uni-avis@adm.ku.dk

Seneste