Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Københavns Universitet er verdens 30. bedste

RANGLISTER - På den nye Shanghai-ranking klatrer KU til en foreløbig topplacering som nummer 30 - og er dermed fortsat, ifølge listen, Europas sjette bedste universitet.

QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings, Academic Ranking of World Universities – Shanghai (ARWU), Leiden Ranking …

Man kan ikke fodre svin med universitetsranglister – men der findes en del af dem. Københavns Universitet har altid ligget bedst til på den såkaldte Shanghai-rating – og i den netop offentliggjorte udgave scorer KU sin hidtidige topplacering som verdens 30. bedste universitet.

I Europa er KU, ligesom sidste år, rangeret som nummer seks efter fire engelske universiteter (heriblandt Oxford og Cambridge) samt ETH i Zürich.

Shanghai-ranglisten udregnes blandt andet på baggrund af antallet af Nobelpristagere blandt alumner og ansatte, antal citerede forskere og antallet af artikler publiceret i Nature og Science, alt sammen vurderet i forhold til institutionens størrelse.

Se ranglisten her.

Rangking, schmangking…

Ifølge en norsk undersøgelse fra 2014 kan der dog være grund til at tage ranglisterne med et gran salt.

I undersøgelsen kom Institut for Studier av Innovasjon, Forskning og Utdanning i Oslo frem til at “universitetenes plassering på de to mest kjente internasjonale universitetsrangeringene – Times Higher Education og Academic Ranking of World Universities (ARWU, også omtalt som Shanghai-rangeringen), i stor grad er bestemt av en subjektiv vekting av faktorer som ofte har en svak relasjon til utdannings- og forskningskvalitet.”

KU’s prorektor for uddannelse Thomas Bjørnholm har tidligere sagt til Uniavisen, at »et tal på en rangliste kan slet ikke indeholde alle de facetter, universitetet har. Derfor er ranglisterne forsimplede. Men de betyder noget for os, fordi de bliver læst af internationale studerende, der overvejer en ph.d. i Danmark. De bliver læst af talentet.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste