Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Københavns Universitet forbereder sig på et hårdt Brexit

Hårdt Brexit truer Københavns Universitets 41 udvekslingsaftaler i Storbritannien.

Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, ophører Københavns Universitets udvekslingsaftaler med 41 britiske universiteter. Selv om udfaldet af Brexit stadig er uvist, har Københavns Universitet derfor forberedt sig på et no deal-Brexit, et såkaldt hårdt Brexit.

De 41 universiteter er alle en del af EU’s Erasmus+-udvekslingsprogram og står derfor til at ophøre ved afslutningen af det akademiske år 2018/19, hvis briterne siger farvel på den hårde måde.

»Vi har været i dialog med vores nuværende britiske partneruniversiteter, som alle har udtrykt deres ønske om at indgå nye aftaler uden for Erasmus+ i tilfælde af no deal,« siger Trine Højbjerg Sand, der er sektionschef for International Uddannelse og SU på Københavns Universitetet.

I første omgang vil universitetet forsøge at omlægge aftalerne fra Erasmus+ til almindelige udvekslingsaftaler frem til foråret 2021. Aftalerne vil derfor ligne de aftaler, som Københavns Universitet har med oversøiske partnere i lande som USA, Australien og Singapore.

Et omfattende administrativt arbejde

I de to mellemliggende år vil Københavns Universitet sideløbende have en intern dialog mellem fakulteterne og fagmiljøerne på universitet om, hvilke partnerskaber der skal føres videre ud i fremtiden, forklarer Trine Højbjerg Sand.

Storbritannien er bare det, jeg helst vil. Så jeg er villig til at bruge den ekstra tid, energi og penge, der skal til.

Johanne Albrechtsen, studerende, Film- og medievidenskab

»Men det er da klart, at det er et omfattende administrativt arbejde, der kommer til at koste mange ressourcer,« siger hun.

En måde, Københavns Universitet kan mindske det administrative arbejde på, kan være at lave fælles KU-pakker på tværs af fakulteterne, så de enkelte fakulteter ikke skal lave hver deres aftale med hvert enkelt britisk universitet, som de ønsker at have som partner.

Studerende skal have en plan b

Et no deal-Brexit vil først og fremmest få betydning for det akademiske år 2019/20, eftersom Storbritannien har garanteret Erasmus-samarbejdet til og med slutningen af 2018/19. Men fra næste år vil Erasmus-stipendiet forsvinde. Det betyder, at studerende, der gerne vil på udveksling i Storbritannien, må leve med usikkerheden om, hvilke aftaler der kommer på plads, og om vilkårene for opholdstilladelse.

»Så vi har sagt til vores studerende, at de skal have en plan b,« siger Anne Mette Wohl Rasmussen, specialkonsulent i afdelingen Sektion International og Kandidatoptag, SCIENCE Uddannelse.

»De kan godt få deres studiepladser, men de er ikke garanteret et stipendie. Det er dét, der er den store forskel på Erasmus+ og de oversøiske aftaler.«

Den usikkerhed, mener Trine Højbjerg Sand, vil resultere i et væsentligt fald i antallet af studerende, der søger til Storbritannien i 2019/20, uanset hvordan Brexit-affæren ender.

»At tilrettelægge et udlandsophold er et stort planlægningsarbejde, så når der kommer usikkerhed om så vigtige områder som opholdsgrundlag, stipendier og så videre oveni, så giver det en endnu større usikkerhedsfaktor blandt de studerende,« siger Trine Højbjerg Sand.

»Storbritannien er bare det, jeg helst vil«

På trods af alt usikkerheden ved Brexit har Johanne Albrechtsen, som læser på fjerde semester på Film- og medievidenskab, valgt at søge om udveksling til Storbritannien til foråret 2020. University of Leeds er hendes førsteprioritet, og York St. John University er nummer to.

Vi har sagt til vores studerende, at de skal have en plan b.

Anne Mette Wohl Rasmussen, specialkonsulent, Sektion International og Kandidatoptag, SCIENCE Uddannelse

»Brexit har ikke skræmt mig væk, selvom det selvfølgelig kræver mere forberedelse,« siger Johanne Albrechtsen.

»Jeg har da overvejet, om jeg skal tage en plads i Norden, hvis det ender med et no deal-Brexit, fordi man først skal søge dem i efteråret. Men Storbritannien er bare det, jeg helst vil. Så jeg er villig til at bruge den ekstra tid, energi og penge, der skal til.«

Det er særligt det engelske sprog og kursusudbuddet, som Johanne finder tiltrækkende ved Storbritannien. Og det er hun ikke alene om, mener Trine Højbjerg Sand, der peger på sproget og universiteternes kvalitet som de primære grunde til, at Storbritannien indtager andenpladsen for mest populære udvekslingsdestination blandt Københavns Universitets studerende.

Om landet forbliver i toppen i de kommende år, må tiden dog vise. De KU-studerende, der drømmer om et semester i Storbritannien, kan foreløbig trøste sig med, at det britiske underhus onsdag den 3. april stemte for at undgå et hårdt Brexit.

EU-Kommissionens formand udtalte dog onsdag den 3. april, at han stadig anser det for »meget sandsynligt«, at Storbritannien forlader EU uden en aftale den 12. april, der i skrivende stund er udtrædelsesdagen.

Seneste