Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Kør på røven og kast med flødeskumskager

Tyskland - De berlinske studerende som op til jul strejkede i ugevis mod nedskæringer på uddannelsesområdet, opgav i starten januar at køre videre i samme spor.

Strejken er slut og har ikke afstedkommet noget som helst. Mange var allerede før jul skeptisk indstillet over for den tilsyneladende endeløse strejke. Og nu hvor den tyske eksamenstid nærmer sig (det tyske undervisningssemester slutter nemlig først i februar), er mange nok faldet fra da de ikke ønsker at blive forsinkede i deres uddannelsesforløb.

I stedet for at strejke videre vedtog de studerende at lave aktionsdage. Og en kerne af studerende aktionerer stadig på livet løs, endda i visse tilfælde under ledelse af professorer. For eksempel har Professor Grottian fra Freie Universität anført de studerende i en ‘kør på røven-kampagne’ imod afskaffelsen af den billige studenterbillet til byens busser og tog. Han og ligesindede har derefter betalt studenternes togbøder ud af egne lommer.

Mere militante aktivister har kastet flødeskumskager på uddannelses-borgmester Flierl fra socialistpartiet PDS. Han har ikke været populær siden han i vrede vrissede: »I er alle sammen røvhuller« ad de studerende da de besluttede at besætte hans kontor engang før jul.

Privatuniversiteter i Tyskland
Der findes allerede private skoler i Tyskland. De fleste specialiserer sig og tilbyder kun ét fag, typisk inden for jura eller business administration.
Inspirationen til de private universiteter kommer fra de amerikanske eliteuni-versiteter som køres som private virksomheder.

I 2001 fik Tyskland sit første private reelle universitet (forstået på den måde at det har et bredt udbud af fag) i Bremen. Her foregår undervisningen på engelsk, og studiegebyret lyder på den nette sum af 15.000 Euro pr. år. Selv om universitetet principielt er privat, modtager det offentlig støtte. I 2004 og 2005 er der udsigt til at to nye private eliteskoler åbner. Berlin School of Management and Technology skal fodre erhvervslivet med unge løver, og School of Governance skal holde den offentlige sektor forsynet med friske kandidater.

Seneste