Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Kræv det mulige

KLUMME - Skal man finde sig i overfyldte auditorier, hvor trappetrin gør det ud for siddepladser? Er det i orden, at den første store eksamensopgave kvitteres med ensomt ’B’ for bestået? Husk, at studievilkårene ikke er hugget ud i sten, lyder Studenterrådformandens opfordring til de nye studerende.

I morgen møder mange af de nye studerende deres universitet for første gang.

KUA bliver fyldt med navnelege og halvnervøse smil, når Studenterrådet og tutorerne til det store Rusarrangement ønsker en ny årgang velkommen til studenterfællesskabet og livet som KU-studerende.

De fleste husker følelsen af at stå med optagelsesbrevet i hånden og forestille sig en hverdag med engagerede medstuderende, fordybelse på læsesalen og passionerede professorer. Og uanset om man er kommet direkte fra studenterkørslen, har brugt sabbatår på backpacking eller kommer fra et lønnet arbejde, er forventninger garanteret gigantiske.

Drømmene udfordres

Vi vil dygtiggøre os i netop det fagområde, som vi har fået muligheden for at dykke ned i. De fleste forventer på samme måde, at man på en institution som Københavns Universitet får de allerbedste muligheder for netop det. At de fysiske rammer er i top, at undervisningen er omfangsrig, og at læseiveren bliver mødt af rig mulighed for interaktion med undervisere med lange titler.

Drømmene bliver udfordret, når man møder op til første forelæsning og ser, at universitetet indregner frafald, og at der derfor må være studerende placeret på trapperne uden siddeplads den første tid.

Når man så for alvor er kommet i gang, bliver man overrasket over hvor stor del af pensum, som aldrig nogensinde bliver drøftet med hverken medstuderende eller undervisere i læsegrupper eller til øvelsestimer.

Endelig er det en flad fornemmelse, når man afleverer den første store eksamensopgave, og den ikke udløser en vejledning med en dygtig underviser, men et ensomt ’B’ for bestået på KUnet.

Stil spørgsmålstegn ved rammerne

Men de vilkår, vi mødes af som studerende, er ikke hugget i sten. De er derimod rammer, som altid kan rykkes og stilles spørgsmålstegn ved, hvis vi oplever problemer i vores hverdag som universitetsstuderende. Sammen kan vi nemlig gøre vores universitet endnu bedre.

Hvis vi skal have de bedste uddannelser på Københavns Universitet, tror jeg, at vi i endnu højere grad skal have pensum i spil uden for de proppede forelæsningssale og få vejledning og feedback, så vi kan udvikle os endnu mere, når vi laver store opgaver og eksaminer.

De sidste år har gang på gang vist, at når vi som studerende går sammen om en sag, kan vi flytte grænserne for, hvad der kan lade sig gøre.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste