Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU-arkæolog finder resterne af Athens 2500 år gamle flådebase

NAVNE - Undervandsarkæolog Bjørn Lovén har sammen med græske kolleger fundet resterne af Athens flådebase, som blev grundlagt 493 f.Kr.

Athens flådebase var et af antikkens største bygningsværker og spillede en afgørende rolle i forsvaret af det antikke Grækenland.

Befæstede mure omkransede flådebasens anlæg med kolossale skibshuse til flådens mange hundrede krigsskibe – de såkaldte trierer, så flådebasen i Athens havneby Piræus har været et storslået syn for 2.500 år siden.

I dag ligger resterne af basen godt skjult under vandet i fiskeri- og lystbådehavnen Mounichia, og det tog derfor undervandsarkæolog Bjørn Lovén og hans team lang tid at finde den.

Bjørn Lovén, lektor på Saxo-Instituttet – Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin, har ledet arbejdet med at lokalisere flådebasen og løfte den op af dybet.

Antikkens kolosser

Til Det Humanistiske Fakultets Viden Online siger Lovén:

»Sigtbarheden i havnen er mange dage helt ned til 20 centimeter, så vi har haft meget dårlige arbejdsbetingelser, men det lykkedes os til sidst at lokalisere resterne og udgrave seks skibshuse, som har været brugt til at beskytte de græske skibe. For at skåne skibene mod pæleorm og mod indtørring blev de trukket på land i overdækkede skibshuse, når de ikke var i brug. Og husene var enorme: Funderingerne under søjlerne er 1,4 gange 1,4 meter brede, og oprindelig op mod 7–8 meter høje og 50 meter lange.«

Han fortsætter:

»Skibshusene har vi fået dateret til 520-480 f.Kr. eller umiddelbart derefter, og det betyder, at de med meget stor sandsynlighed har huset de skibe, som blev anvendt til at bekæmpe de persiske invasionsstyrker under det berømte slag ved Salamis 480 f.Kr. Det søslag er en helt central begivenhed i græsk historie; hvis grækerne ikke havde vundet det, er det ikke sikkert, at græsk kultur ville have spillet så stor en rolle i vores del af verden, som den kom til.«

Film om søslaget ved Salamis

Det afgørende søslag i Perserkrigene blev udkæmpet i september 480 f.Kr. i farvandet mellem Salamis og Attika. Kong Xerxes’ flåde af skibe fra især de fønikiske og lilleasiatiske bystater blev slået af en græsk flåde, hvor to tredjedele af skibene var fra Athen – og dermed fra flådebasen, som Bjørn Lovén og hans team har fundet.

Bjørn Lovén har produceret formidlingsfilmen The Wooden Wall – an echo through time om Slaget ved Salamis og Athens monumentale flådebaser i Piræus:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=5pCGwJGn75o align:center]

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste