Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU bruger 200 millioner på forskere og lærere

NYHEDSOVERBLIK - KU bruger 200 millioner på forskere og lærere - Udstilling på Det Kongelige Bibliotek skaber diplomatisk ballade - KU har købt bakke - Egypten mod diktatur - KU'ere udvikler energi- og miljøvenlige produkter til foderbranchen - Stearinlys er hyggelige men usunde.

KU bruger 200 millioner på forskere og lærere

Københavns Universitets bestyrelse har i dag vedtaget et budget for 2013, der skal forbedre de studerendes uddannelser. Universitetet bruger nu noget af sin egenkapital, og allerede til næste år vil det være muligt at afsætte 200 millioner kr. til at ansætte flere forskere og undervisere, skriver KU i en pressemeddelelse.

Udstilling på Det Kongelige Bibliotek skaber diplomatisk ballade

Det armenske folkedrab er voldsomt omstridt. Nu har udstillingen »Det armenske folkedrab og den skandinaviske reaktion«, som Det Kongelige Bibliotek lægger hus til i samarbejde med Den Armenske Ambassade, fået den tyrkiske ambassadør til at reagere. Det Kongelige Bibliotek er således gået med til at være medarrangør af en mod-udstilling med titlen »Det såkaldte armenske folkemord«, som den tyrkiske ambassade tilrettelægger, skriver Berlingske tirsdag.

KU har købt en bakke

KU ejer nu en bakketop ved Tølløse, skrev Berlingske lørdag. Her har man etableret det astronomiske Brorfelde Observatorium på grund af den fremragende klare udsigt til himmelhvælvet, som ikke alene er stort set uforstyrret af lysforurening fra større byer, men som også er relativt fri af varmeflimmer og andre forstyrrelser af atmosfæren, der kan spolere en stjerneobservation. Bakken bringer også kikkerten tættere på de himmellegemer, der typisk skal observeres, end den ville have været, hvis man havde stillet den i fladt terræn.

Egypten mod diktatur

Professor Jakob Skovgaard-Petersen siger til DR2 Deadline, at Egypten bevæger sig i retning af kaos og diktatur. Konflikten mellem præsident Mursi og store dele af befolkningen raser fortsat, og senest har den samlede dommerstab i Egypten besluttet at boykotte den kommende folkeafstemning om en ny forfatning den 15. december.

KU’er udvikler energi- og miljøvenlige produkter til fodervirksomhed

Agro Korn, der ligger i Videbæk lidt uden for Herning, har de seneste fem år haft et tæt samarbejde med et forskerhold fra KU, som har udviklet et produkt, der gør det muligt at tilføre kvalitetsproteiner til bælgplanter som ærter og hestebønner. Projektets leder på KU, lektor Keld Ejdrup Markedal, glæder sig over, at forskningen fra universitetet er nået ud til en konkret virksomhed, skrev Børsen mandag.

Stearinlys er hyggelige men usunde

Stearinlys kan ses på vores lunger, fordi vi indånder partikler fra de brændende lys. Ifølge professor Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab er det dog ikke undersøgt tilstrækkeligt, hvor skadelige partiklerne fra stearinlys er: »Men generelt kan man sige, at enhver form for indendørs forbrændingsproces ikke er sund,« siger Steffen Loft.

Seneste