Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

KU Derude: Center for Sundhed, Samfund og Spøgelser

På det gamle kommunehospital svirrer rygterne om de patienter der aldrig kom derfra i live. Og da håndværkerne nåede til renoveringen af ligkælderen, nedlagde de arbejdet på grund af spøgelser

Det var ovenstående billede der ifølge rygterne fik et hold håndværkere til øjeblikkeligt at nedlægge arbejdet. En ting er støv og larm, en anden er spøgelser.

Og dem skulle de ikke nyde noget af. Billedet skulle angiveligt stamme fra et overvågningskamera i ligkælderen. Og de hvide skikkelser var altså nok til at skræmme det første hold håndværkere.

Hvad der fik dem til at genoptage arbejdet, vides ikke, men i dag er køleboksene langs væggene i hvert fald væk, og rummet ligger hen i arbejdsrod. På en af de klassiske hospitalsfliser ved døren har en vittig sjæl skrevet ?Her hviler elafdelingen? med henvisning til elektrikerne der for tiden arbejder i kælderen.

De unge håndværkere trækker på skuldrene over spøgelseshistorierne, men bevidstheden om kælderrummenes tidligere funktion får dem alligevel til flere gange at bruge ordet ?spooky?.

En af elektrikerne er uenig med sine kolleger i at det hele bare er overtro. En dag da han stod alene i et af kælderrummene og rullede en vandslange sammen, blev der pludselig tændt for vandet på hanen bag ham.

»Jeg var helt alene i rummet og stod i mine egne tanker, så dér fik jeg sgu et chok,« indrømmer han.

Og han er ifølge eget udsagn ikke den eneste der har haft den slags oplevelser.

»Der var en betonarbejder hernede hvis maskine slukkede af sig selv fem gange den samme dag, og den var aldrig gået ud før,« fortæller han og får en hånlig kommentar fra en af sine kollegaer:

»Sådan er det med maskiner. Så virker de, så virker de ikke,« forsøger han at mane mystikken til jorden.

Indtil videre har elektrikerne i hvert fald ikke planer om at løbe fra bestillingen, for som en af dem siger:

»Her lugter ikke af død mere. Nu lugter her bare af støv, så det er ikke så galt.«

Rygter får lov at leve Selv om håndværkerne altså ikke ? i hvert fald ikke direkte ? er stødt på de hvide skikkelser som overvågningskameraet i sin tid fangede, lever rygtet om dem videre.

»Hvad er det for noget med de spøgelser?«. Dekan Tage Bild er flere gange blevet spurgt. Men han har ikke grebet anledningen til at stoppe rygtet om spøgeriet i ligkælderen selv om han faktisk kender den historie der startede det hele.

Før Det Samfundsvidenskabelige Fakultet flyttede til det gamle Kommunehospital, havde nogle af de ansatte fået nys om at der huserede en hvid dame.

For at understøtte mystikken om deres kommende arbejdsplads valgte de at lave spøgelses-tema til den årlige sommerskovtur. De fik skrevet en dyster historie om hospitalets fortid, og historien blev akkompagneret af billedet fra ligkælderen.

Et billede der i virkeligheden forestiller de tre arrangører iført hvide lagner ? det ene endda med lyserøde skyer på. Håndværkeren der lukkede de tre ind i kælderen da billedet skulle tages, var den selv samme som senere spredte rædsel ved at vise sine kollegaer billedet.

I virkeligheden var der altså tale om simpel billedmanipulation. Men rygtet om den hvide dame lever stadig. Og ingen ved hvem der tændte for vandet…

Seneste