Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU er storscorer af forskningsmidler fra EU

NYHEDSOVERLIK ONSDAG - KU er storscorer af forskningsmidler fra EU - Sådan kommanderer kroppens celler med hinanden - Bombetrussel giver Aarhus Universitet økonomisk tab - Ministre grilles om problematiske internationale forskningssamarbejder i samråd på Christiansborg i dag.

KU er storscorer af forskningsmidler fra EU

KU ligger nummer otte på listen over universiteter med flest EU-projekter, og har nu passeret en milliard kroner i modtagne bevillinger, skriver Kunet.dk (kræver login). De fleste midler i den type af EU-projekter er desuden tilskud til løn, som forskerne ellers ofte har besvær med at få dækket.

Sådan kommanderer kroppens celler med hinanden

Danske forskere ved Niels Bohr Institutet på KU har i et studie kortlagt, hvordan celler opfører sig, når de er blandt andre celler. Opdagelsen er et stort skridt på vejen mod en øget forståelse af, hvilken betydning cellernes bevægelse har i hele organismen, skriver Ingeniøren. Hvis cellebevægelsen ikke fungerer optimalt kan der eksempelvis opstå misdannelser i fostre eller dårlig sårheling.

Bombetrussel giver Aarhus Universitet økonomisk tab

Fordi bombetruslen i mandags mod Aarhus Universitet (AU) kom på et tidspunkt, hvor AU afholdt eksamen, koster den universitetet et fem-cifret beløb til ekstraordinær honorering. Desuden skal universitetets udenlandske udvekslingsstuderende, der havde regnet med at kunne afslutte deres studier og komme hjem til jul, måske til at investere i en ekstrabillet tur-retur eventuelt fra Asien til 10.000 kroner for at kunne blive re-eksamineret.

Ministre grilles om problematiske internationale forskningssamarbejder i samråd i dag

I et åbent samråd på Christiansborg skal uddannelsesminister Morten Østergaard (R) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) svare på spørgsmål om krav til forskningsfrihed og uafhængighed i internationale relationer. Årsagen er en artikel på dagbladet BT’s hjemmeside den 10. november om samarbejde mellem danske forskningsinstitutioner og en forskningsinstitution i Israel. I forlængelse heraf skal de to ministre også redegøre for, om det er problematisk, at danske forskere samarbejder med kinesiske universitets- og forskningsinstitutioner. Samrådet begynder i dag kl. 15, og spørgsmålene er stillet efter ønske fra Lykke Friis (V) og Esben Lunde Larsen (V), skriver Ft.dk.

anfj@adm.ku.dk

Seneste