Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

KU-forsker vinder pris for lærebog om sharia

Postdoc i islamiske studier Niels Valdemar Vinding har sammen med en kollega fra Lunds Universitet vundet årets lærebogspris for en bogidé om sharia, som den praktiseres af danske muslimer.

Nogle af de mest debatterede emner de seneste årtier er muslimer, sharia og islam. Men der mangler fortsat meget viden på området – ikke mindst blandt fagprofessionelle.

Det skal den kommende bog Sharia og samfund – islamisk ret, etik og praksis af postdoc i islamiske studier ved ToRS Niels Valdemar Vinding og hans kollega ph.d. i religionshistorie og religiøs adfærd Jesper Petersen fra Lunds Universitet råde bod på.

Samfundslitteraturs Lærebogspris

Forlaget Samfundslitteraturs Lærebogspris er landets største faglitterære pris og er blevet uddelt siden 2005.

Prisen går til undervisere og forskere for den gode bogidé. Læs mere på Samfundslitteratur.dk 

De to forskere har modtaget Forlaget Samfundslitteraturs lærebogspris på 100.000 kr. for deres bogforslag, der nu bliver realiseret.

Samfundslitteraturs lærebogspris er landets største faglitterære pris.

Folkeoplysning

Forskernes bogidé tager udgangspunkt i danske muslimers egen levede praksis frem for Koranen og klæder skolelæreren, socialrådgiveren, pædagogen, journalisten og embedsmanden bedre på i mødet med shariarelaterede spørgsmål og problemstillinger.

Motivationen til lærebogsprisen lyder bl.a.:

»Forfatterne vil i deres bog se nærmere på, hvordan sharia egentlig praktiseres i danske muslimers hverdag fremfor, hvordan sharia beskrives i Koranen eller andre dele af Islams tekstunivers. Denne ambition er både stærk, modig og sjældent set. Foruden at være en lære- og fagbog for alle fagpersoner, der møder sharia-relaterede spørgsmål og udfordringer i deres hverdag – som fx socialrådgivere, sygeplejersker, skolelærere og politi – er det således også folkeoplysning i ordets bredeste forstand.«

Den rette vej

Niels Valdemar Vinding og Jesper Petersen har lavet en del research og skrevet et prøvekapitel til bogen, der efter planen udkommer i slutningen af 2019.

Der er mange i Danmark, der har brug for mere viden om sharia i praksis. Det ligger langt fra stening og håndsafhugning

Islamforsker Niels Vinding

»Sharia betyder den rette vej. Det er et regelsæt over de etiske og moralske regler i islam, der bl.a. handler om at være et godt menneske og stå i et godt forhold til gud. Vi vil gerne vise, hvordan sharia kommer i spil i interaktionen med det omgivende samfund. Der er mange i Danmark, der har brug for mere viden om sharia i praksis. Det ligger langt fra stening og håndsafhugning,« forklarer Niels Vinding.

Bogens målgruppe er bl.a. pædagoger, lærere, sundhedspersonale og ansatte i fænglserne. Bogen kommer til at indeholde et kapitel om islamisk ret og et om islam i Danmark versus Mellemøsten.

»Vi håber, at bogen kan hjælpe med at klæde fagpersoner på til at håndtere, hvordan islam praktiseres både i skolevæsenet, sundhedsvæsenet og fængslerne. Så de får lettere ved at forstå de aspekter, der giver problemer i det danske samfund, men også de elementer, der rent faktisk virker,« siger Niels Vinding.

Seneste