Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU fortryder EliteForsk-pris til Penkowa

FORSKNINGSSKANDALEN - Hvis ledelsen på Københavns Universitet havde vidst, hvad de ved nu, var Milena Penkowa aldrig blevet indstillet til EliteForsk-prisen, skriver universitetet i en redegørelse til Videnskabsministeriet.

Københavns Universitet (KU) sendte i går en redegørelse for den videre håndtering af sagen om Milena Penkowa til Videnskabsministeriet på foranledning af videnskabsministeren.

LÆS: Ministeren kræver flere svar i Penkowa-sagen

Hvad vidste KU?

I redegørelsen indrømmer KU, at universitetet ikke ville have indstillet Milena Penkowa til EliteForsk-prisen, hvis man dengang havde haft den mistanke om dokumentfalsk og bedrageri, som ligger til grund for, at KU i sidste uge anmeldte Milena Penkowa til politiet, og videre står der:

»KU finder således, at grundlaget for indstillingen er bortfaldet, såfremt Milena Penkowa er skyldig i de anmeldte forhold.«

LÆS: KU politianmelder Penkowa

I 2009 modtog Penkowa efter indstilling fra KU’s rektor Ralf Hemmingsen EliteForsk-prisen og 1,1 millioner kroner under daværende videnskabsminister Helge Sander. Samme år forfremmede Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet hende til professor i en etårig stilling.

LÆS OGSÅ: »Jeg ville ikke selv have gjort det«

Allerede i 2008, et år før Milena fik EliteForsk-prisen, var KU dog vidende om den sag, der lå til grund for, at hun blev suspenderet i foråret 2010.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste