Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

KU fyrer årets underviser på Kemi - nu klager de studerende

NEDSKÆRINGER - Årets underviser på Kemisk Institut i 2014, Sten Rettrup, er blevet afskediget. De studerende har klaget. Dekanen mener, at det er for tidligt at udtale sig.

Sten Rettrup, lektor ved Kemisk Institut på KU, er blevet indstillet til fyring i forbindelse med KU’s spareplan for 2016. Fyringen sker mindre end et år efter, at Sten Rettrup blev udnævnt til årets underviser på Kemisk Institut.

En stor fejl, mener ph.d.-studerende Stine T. Olsen og specialestuderende Jonas Niemann. De har skrevet en indsigelse til dekanen for SCIENCE, rektor og bestyrelsesformanden for KU. Her står blandt andet:

»I bestyrelsens kriterier for fyring skrives det, at ‘På VIP-området har man med besparelser på 45 millioner kroner på forskning og uddannelse forsøgt at beskytte kerneopgaverne mest muligt.’ Vi mener, at fyringen af Sten Rettrup vil betyde en forringelse i kerneopgaver for uddannelse, nemlig kvaliteten i undervisningen.«

Ifølge de studerende vil fyringen af Sten Rettrup medføre en lavere gennemførselsprocent og lavere gennemsnitskarakterer på »vigtige kurser« på Kemi.

»Dette vil reducere antallet af veluddannede kemikere i fremtidige generationer,« skriver de studerende i indsigelsen.

Vandt pris som årets bedste

De to studerende bag klagen er ikke de eneste, der har værdsat Sten Rettrups undervisning. I maj sidste år blev lektoren nemlig kåret til årets underviser 2014 ved Kemisk Institut. Ved kåringen sagde de studerende om ham:

»Han forstår at forklare ting godt, forståeligt, grundigt og helt nede på jorden. Han er dedikeret og interesserer sig for sine elever.«

I indsigelsen skriver Stine T. Olsen og Jonas Niemann: »Sten Rettrup har gennem flere år været en de underviserere, der altid har fået flest indstillinger til årets underviser af de studerende ved Kemisk Institut […] Det skyldes i høj grad Sten Rettrups engagement i et af de første obligatoriske kurser nye studerende møder, MatIntroKem, hvor Sten Rettrups undervisningshold altid får det højeste karaktergennemsnit blandt de kemistuderende.«

Men Sten Rettrups popularitet blandt de studerende var ikke nok til at sikre hans ansættelse som underviser.

254 underskrifter imod fyringen af Sten Rettrup

De to studerende bag brevet har i forbindelse med klagen startet en underskriftindsamling blandt studerende og ansatte ved Kemisk Institut. I skrivende stund har 254 skrevet under på, at de ikke mener, Sten Rettrup bør fyres.

I underskriftindsamlingen har flere studerende og ansatte også skrevet kommentarer til fyringen. Blandt andet skriver en studerende:

»Sten er en virkelig dygtig underviser, som giver så meget til alle os studerende. Han er så god til at lære fra sig og vil være et kæmpe tab for fagligheden blandt os studerende!«

»Der er ingen bedre underviser i gruppeteori. At han er væk, er et kæmpe tab for KU,« skriver en anden.

Dekan: For tidligt at udtale sig

Ifølge dekan for SCIENCE John Renner Hansen, er det endnu for tidligt at udtale sig om den konkrete personsag. Det skyldes, at partshøringsfasen stadig er i gang og først afsluttes i slutningen af denne uge.

»Sagen er stadig i partshøringsfasen, der er endnu ingen som er blevet fyret. Det ville være uhensigtsmæssigt for alle parter at udtale sig om denne sag på nuværende tidspunkt. Vi vil selvfølgelig besvare den pågældende klage hurtigst muligt,« siger John Renner Hansen.

Når partshøringsfasen er forbi, vil de KU-ansatte, som er indstillet til at blive fyret, modtage deres endelige fyringsseddel. Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE, har med 82 fyringsvarsler været det fakultet, som har måttet afskedige flest medarbejdere i forbindelse med KU’s spareplan for 2016.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste