Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

KU holder velkomstfest for selfie-generationen

Immatrikulation — Alle de gamle ritualer er på plads, når KU inviterer de nye studerende til immatrikulation fredag 1. september. Næsten. For i år bliver lidt anderledes.

Det er en af KU’s ældste og stolteste traditioner, der løber af stablen på fredag 1. september: Immatrikulationen, hvor tusindvis af nye KU-studerende mødes og trykker hånd med rektor.

Immatrikulationen 2017

Tid: 1. september kl. 14.00-16.30

Sted: Frederiksberg Campus. Der er indgang til eventpladsen fra Grønnegårdsvej.

Forventet antal festdeltagere: Cirka 3.000 nye studerende

Mandskab: 25-30 KU-ansatte står for at afvikle arrangementet på selve dagen.

Pris: Det koster omkring 450.000 kr. at holde immatrikulationen. Pengene går primært til forplejning til de 3.000 studerende og til opbygning og nedtagning af scener.

Indtil det 18. århundrede var immatrikulationen ifølge ku.dk »et til tider brutalt optagelsesritual, hvor de ældre studerende udsatte de nye studenter for forskellige former for ydmygelse og direkte mishandling« – men årets russer kan se frem til en anderledes blid modtagelse.

»Det skulle gerne være en god oplevelse, hvor alle føler sig velkommen og som en del af et større fællesskab. Det er en af de få begivenheder af sin slags gennem studiet, hvor alle har lejlighed til at mødes,« siger arrangementskoordinator Vibeke Mark-Hansen.

Hun har stået for at for at arrangere immatrikulationen, siden hun blev ansat på KU i 2011 – en periode, hvor begivenheden er vokset i størrelse og har udviklet sig til noget, der minder om en stor, fælles velkomstkrammer på Frue Plads.

Men i år bliver lidt anderledes.

Festen flytter til Frederiksberg

For Vibeke Mark-Hansen gik arbejdet med årets velkomst i gang, så snart der var fejet op på Frue Plads efter sidste års immatrikulation.

»Jeg skal have sikret mig, at Frue Plads er ledig, og lave evaluering, så direktionen kan tage stilling til ændringer.«

Pladsen var ledig, og ændringerne begrænsede sig til, at man på dekanernes foranledning genintroducerede ’Dekankage’ – en seance, hvor fakultetspingerne får lov at serverer sødt bagværk til (og smalltalke med) russerne. Ellers kunne 2016-arrangementet kopieres. Troede man.

For i foråret 2017 kastede kommunen sig ud i en gennemgribende renovering af Frue Plads, og i løbet af sommeren kunne Vibeke Mark-Hansen fra sit kontor på Nørregade godt lure, at byggerod og håndværkere ikke ville være væk 1. september. Så hun gik på jagt efter et nyt sted.

»Vi ville meget gerne være på KU og kiggede på flere forskellige steder. For eksempel så vi, om vi kunne være foran det nye Mærsk Tårn. Det er en fed venue – men så skulle vi have lov at spærre Blegdamsvej af, og så begyndte arrangementet for alvor at blive kompliceret.«

I stedet faldt valget på Frederiksberg Campus.

»De har en stor åben plæne inde på egen matrikel. Det er super hyggeligt, og helt lavpraktisk er plænen omkranset af store bygninger, så den er let at spærre af.«

Fest og efterfest for selfie-generationen

Stedet er altså nyt, og det samme er den rektor – Henrik C. Wegener – der har overtaget tjansen fra Ralf Hemmingsen som professionel næveryster.

Men ellers er alt ved det gamle. Studentersangforeningens mandskor synger Hellige Flamme, dekanerne paraderer ind foran russerne i fuldt ornat, og rektor holder velkomsttale. Der er livemusik og et mødested til de internationale studerende. Og når immatrikulationen er færdig kl. 16.30, er der stor efterfest i Kbh K på Studenterhuset, hvor russerne kan se frem til at møde deres tutorer, som har varmet op, mens immatrikulationen var i gang.

Apropos fest, så bliver der ikke serveret alkohol til selve immatrikulationen.

»De studerende får sodavand, vand, noget at spise og kage. Så det er ikke en fest, hvor man skal drikke sig fuld,« siger Vibeke Mark-Hansen.

KU har tidligere år budt på fadbamser – men i år må det vente til efterfesten. I det hele taget har Vibeke Mark-Hansen arbejdet en del med at finde det rigtige leje for selve immatrikulationsfesten.

»På en tidspunkt var arrangementet længere og lagde op til større fest – men folk blev væk. Nu er festen rimeligt koncentreret.«

Samtidigt er det også blevet mere tilpasset til SoMe-generationen. Der er storskærm med Instagram-konkurrencer (du tagger med #imm2017), hele begivenheden live-streames på ku.dk, og de studerende får i år deres adgangskort på MyUCPH-appen (de kan også komme ind med det adgangskort, som de har fået adgang til, når de har sagt ja tak til deres studieplads – læs mere info om adgangskortkort her).

Alt sammen meget godt i tråd med en udvikling, Vibeke Mark-Hansen har lagt mærke til hos de studerende i de år, hun har stået for immatrikulationen:

»Det er virkelig selfie-generationerne, der er i gang nu. De er ikke blege for at tage en selfie med rektor.«

Læs mere om immatrikulationens historie her – og om årets udgave her.

Annonce

Seneste