Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU holdt fast: nu er topforsker fra SCIENCE fyret

EXIT – Professor i geologi Hans Thybo er nu afskediget fra KU, efter at ledelsen har beskyldt ham for at presse yngre forsker. Samtidig har Thybo indgivet en klage til rektor. Han meddeler også, at han regner med at genindtræde i sin stilling.

Det var ventet, at KU ville effekturere fyringen af den anerkendte geolog Hans Thybo.

Efter en omfattende udveksling af anklager, høringssvar og modanklager har ledelsen på SCIENCE i et afskedigelsesbrev fra 4. november valgt at holde fast på en påstand om, at Hans Thybo som professor ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) udnyttede sin magtfulde stilling som professor til at lægge urimeligt pres på en yngre forsker.

I en e-mail bekræfter Hans Thybo, at han er blevet afskediget.

Sagen er grundigt beskrevet her, men hovedanklagen fra KU er, at Thybo i en mail sendt fra Thybos private Gmail-konto den 16. juni 2016 bad en underordnet postdoc om at skrive kritisk om institutledelsen på IGN i en arbejdsmiljøundersøgelse.

Postdocen skulle klage over, at Thybo i 2015 blev afsat fra opgaven som forskergruppeleder på IGN.

Den præcise ordlyd i e-mailen var:

»Please remember to fill in the questionnaire from KU about work environment, and remember that you do not need to be kind to management – rather on the contrary – e.g. In relation to the firing of me as research group leader.«

Støtte eller truende overordnet?

Efter at have fået besked om, at han stod til en fyring, mødtes Thybo 5. september 2016 med postdocen, og i løbet af dette møde – hævder KU – lagde Thybo igen pres på den yngre forsker, igen til støtte for sin egen sag.

Thybo ville, skriver KU, have postdocen til dels at optage en samtale med en sektionsleder på IGN dels sende Thybo en e-mail med en erklæring om ikke at have fået den førnævnte e-mail om arbejdsmiljøundersøgelsen. Mailen skulle også ifølge KU rumme nogle ord om, at arbejdsmiljøet i Thybos forskergruppe var godt.

Alt dette bestrider Hans Thybo, som ad to omgange har skrevet omfattende høringssvar om sin sag. Han afviser over for KU at have forsøgt at presse den yngre forsker, tværtimod hævder Thybo at han forsøgte at støtte sin unge kollega i at give sin mening til kende.

I en e-mail skriver Hans Thybo til Uniavisen, at han regner med at kunne genindtræde i sin stilling, når sagen er udredt:

»Der er tilsyneladende tale om en beklagelig, alvorlig misforståelse omkring fakta. Jeg regner med, at dette bliver erkendt, således at jeg, når misforståelserne er ryddet af vejen, igen vil kunne genindtræde i den stilling, som jeg har beklædt i mere end tredive år. Jeg ser frem til, at jeg igen får mulighed for at deltage aktivt i samfundets udvikling gennem at forske og undervise og, ikke mindst, at træne de studerende i selvstændig og kritisk tænkning,« skriver Hans Thybo.

KU skriver, at Thybo generaliserer om muslimer

Thybo sår også i sine høringssvar tvivl om, hvorvidt postdocen i det hele taget er en troværdig kilde til de alvorlige beskyldninger, der nu har ført til Thybos afsked.

Det begrunder han dels i, at postdocen på forskellige tidspunkter har givet udtryk for forskellige ting, hvilket undersøttes af en e-mail og af forskellige vidneforklaringer, dels at den unge forsker på grund af sin egyptiske baggrund reagerer over for autoritetsfigurer med frygt, og at det tyder på, at postdocen i Thybos sag siger det, som han tror, at modtageren ønsker at høre – ikke nødvendigvis det, der er korrekt. Samlet efterlader Thybo et indtryk af, at den unge forsker er skræmt af ledelsen på IGN, og at han er udsat for et vist pres for at levere skytset til Thybos fyring.

Som svar skriver KU:

»Fakultetet kan ikke nikke genkendende til og er ikke enig i dine antagelser om betydningen af [postdocens] kulturelle/ etniske/ religiøse baggrund i denne sag og i øvrigt heller ikke i din generalisering af muslimske medborgere.«

KU skriver også, at det er den unge forsker, der af egen drift har opsøgt ledelsen på IGN og talt om sine problemer med at arbejde under Hans Thybo.

KU undersøger ikke påstand om e-mails nærmere

Det var også en del af den oprindelige begrundelse for at fyre Hans Thybo, at han benyttede sin private Gmail-konto til at sende arbejdsmails, selv om IGN’s ledelse havde bedt ham lade være.

I sine høringssvar har Thybo argumenteret imod den anklage og fremlagt screendumps, som synes at vise, at de pågældende mails ser ud, som om de bliver sendt korrekt af sted, men at de af en eller anden ukendt teknisk årsag bliver ekspederet videre via Gmail.

Uniavisen har ikke haft lejlighed til selv at undersøge disse mails.

KU har reageret på Thybos dokumentation ved at nedtone e-mailenes betydning for Thybos fyring, og universitetet agter heller ikke at undersøge sagen. I afskedigelsesbrevet skriver KU, at der ikke er behov for at »fremlægge yderligere, dybere digitale analyser og undersøgelser vedrørende dette kritisable forhold.«

Hans Thybo har sendt en omfattende klage over sin afskedigelse til rektor på KU.
Dermed er sagen endnu ikke overstået.

chz@adm.ku.dk

Seneste