Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU-kollega trækker Bente Klarlund i UVVU

ANKLAGER - Motionsforsker og professor ved KU Bente Klarlund Pedersen er af en professorkollega blevet anmeldt til UVVU for forskningsfusk efter sit samarbejde med den skandaliserede hjerneforsker Milena Penkowa. Universitetet afventer en afgørelse.

Det er ikke første gang i år, at Bente Klarlund Pedersens forskningspraksis bliver anfægtet. I foråret anmeldte den skotske professor i fysiologi og systembiologi Jamie Timmons, Klarlund Pedersen til UVVU for blandt andet at publicere tvivlsomme Penkowa-data.

Timmons nøjedes ikke med at tage sine anklager op i udvalget, men rundsendte også i e-mails sine beskyldninger til store dele af det faglige miljø, som han og Bente Klarlund er del af. Klarlund Pedersen karakteriserede sagen og Timmons’ adfærd som ren chikane.

LÆS: Jamie Timmons anklager og Bente Klarlund Pedersens genmæle

12 artikler i søgelyset

Det er KU-professor Henrik Galbo, der ligesom Klarlund er ekspert i menneskets muskler, som står bag de nye anklager, der også vedrører Milena Penkowas bidrag til forskningen i Klarlund Pedersens gruppe. Ifølge BT drejer det sig om 12 videnskabelige artikler.

Henrik Galbo ønsker ikke selv at kommentere BT’s oplysninger i Universitetsavisen.

Henrik Galbo og Bente Klarlund Pedersen har publiceret videnskabelige resultater sammen, og de har samtidig været tilknyttet Center for Muskelforskning, der blev oprettet i 1994 med penge fra Danmarks Grundforskningsfond.

Bente Klarlund Pedersen betragter anklagerne som grundløse, og hun har (som i tilfældet Jamie Timmons) rettet skytset den modsatte vej og selv henvendt sig til UVVU for at blive renset, skriver BT. Begge sager er nu under behandling i UVVU.

LÆS: Videnskab.dk gennemgår begrebet videnskabelig uredelighed og UVVU’s arbejde.

KU afventer

KU’s ledelse bekræfter at have kendt til Henrik Galbos anklager og Bente Klarlund Pedersens reaktion siden tidligere på sommeren.

Men selv om det vil være en bombe i udviklingen af Penkowa-sagen, hvis Klarlund Pedersen, som både er chef for en stor forskningsenhed og et landskendt ansigt for KU, bliver kritiseret af UVVU, forholder universitetet sig indtil videre afventende.

»Rektoratet er opmærksom på, at Henrik Galbo og Bente Klarlund Pedersen begge har indbragt sager til UVVU om videnskabelig uredelighed. Universitetet har fuld tillid til, at UVVU, der er nedsat af Videnskabsministeriet, kan afgøre denne sag. Galbo har selv orienteret rektoratet, og hans redegørelse vil efter hans eget ønske også blive forelagt det særlige internationalt sammensatte panel, der skal gennemgå Penkowas forskning,« siger prorektor Thomas Bjørnholm.

chz@adm.ku.dk

Seneste