Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU-ledelsen glæder sig over penge til laboratorier

Arbejdet med at planlægge nybyggerier og renoveringer kan endelig gå i gang efter lang venten

Københavns Universitet (KU) har længe lidt under, at laboratorierne er forældede, og en stor del af bygningerne har mere end et halvt århundrede på bagen.

Men med indgåelse af globaliseringsforliget bliver der samlet afsat seks milliarder kroner til modernisering og nybyggeri på landets universiteter.

Heraf vil cirka 2,5 milliarder gå til KU.

Aftaler efter nytår

Det betyder ifølge universitetsdirektør Jørgen Honoré, at arbejdet med at konkretisere KU´s byggeplaner fortsætter i højeste gear.

Man planlægger blandt andet at opføre en ny Panumbygning og Niels Bohr Science Park på Nørre Campus.

»Vi er naturligvis glade for, at det hele nu er faldet på plads. Vi kan sandsynligvis indgå aftaler med Universitets- og Bygningsstyrelsen om opførelsen af konkrete byggerier allerede først i det nye år,« siger Jørgen Honoré.

God balance

Universitetsdirektøren er også positiv over for, at taxametret til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser bliver hævet trinvis med i alt 5.000 kroner frem til 2012.

»Politikerne har fundet en tilfredsstillende balance, og 5.000 kroner vil helt sikkert gøre en forskel, så vi får mulighed for at levere mere og bedre undervisning,« siger Jørgen Honoré.

Han kan dog ikke læse ud af forligsteksten, om regeringen vil stoppe praksis med rutinemæssigt at skære to procent af tilskuddet hvert år ved hjælp af den såkaldte grønthøster metode.
Hvis det ikke er tilfældet, vil taxameterstigningen hurtigt blive udhulet igen.

Usikkert budget

Jørgen Honoré er til gengæld ikke begejstret for, at forliget kun betyder en begrænset stigning i basismidlerne i forhold til regeringens forslag til finanslov.

Universiteterne får samlet 205 millioner kroner mere i basismidler, end regeringen har stillet i udsigt i sit finanslovsforslag. KU får som tommelfingerregel cirka 30 procent af midlerne, når universiteterne skal dele. Men ifølge KU´s beregninger betyder regeringens finanslovsforslag samtidig et fald i omsætning på godt 150 millioner kroner.

Universitetsdirektøren kan endnu ikke sige om nettoresultatet ender med at blive positivt eller negativt, da man først skal have overblik over, hvor mange eksterne midler fakulteterne forventer at hente hjem. Det er der sandsynligvis først om en måned.

KU´s samlede budget skal være på plads i november, så det kan godkendes af bestyrelsen i december.

Seneste