Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU leverer ny overvismand

VISE MÆND - Tre KU-professorer leger stoleleg i Det Økonomiske Råd. Konjunkturcyklist Hans Jørgen Whitta-Jacobsen afløser Peter Birch Sørensen på overvismandstronen, mens skattenørden Claus Thustrup Kreiner indtræder som ny vismand

Økonomi- og Erhvervsminister Lene Espersen har i dag rystet posen med økonomiske vismænd. Ud af posen er faldet professor Peter Birch Sørensen, der siden 1. januar 2004 har været overvismand. Han afløses af sin KU-kollega Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der bliver ny overvismand efter bare ét år i Det Økonomiske Råds formandskab.

54-årige Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er cand.polit og ph.d. i økonomi fra Københavns Universitet og var fra 1997-2009 prodekan ved det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Han har sit speciale inden for konjunkturcykler og arbejdsmarkedsteori, men har ligeledes forsket i i områder som skat, mobilitet, vækst og omfordeling.

I sit første år i Det Økonomiske Råd har den kommende overvismand flere gange bebrejdet regeringen at den ikke har fremrykket offentlige investeringer for 10 milliarder kroner hurtigt nok.

Glidende overgang

Skiftet fra Peter Birch Sørensen til Hans Jørgen Whitta-Jacobsen vil næppe blive oplevet som en stor omvæltning, da de to tidligere har arbejdet tæt sammen. Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har blandt andet forfattet en grundbogsbibel, der er obligatorisk læsning på bachelordelen af politstudiet, sammen med den afgående overvismand Peter Birch Sørensen.


Med Whitta-Jacobsen som ny formand bliver et sæde ledigt ved vismandsbordet. Den plads indtages af endnu en professor fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet nemlig Claus Thustrup Kreiner. Kreiner er skattenørd med speciale i skatteteori og -politik og offentlig økonomi.

Og professoren, der netop er fyldt 40 år, var fra 2008-2009 medlem af regeringens Skattekommission. Han har desuden publiceret inden for områderne arbejdsmarked, økonomisk vækst, konjunktur- og konkurrencepolitik.

Populær mand

Claus Thustrup Kreiner er en populær underviser på politstudiet og har i både 2001 og 2006 modtaget undervisningsprisen Den Usynlige Hånd, der uddeles af Socialøkonomisk Samfund på baggrund af de studerendes nomineringer.

Efter ændringen består De Økonomiske Råds formandskab fra 2010 af professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen; Københavns Universitet, professor Claus Thustrup Kreiner, Københavns Universitet, professor Michael Rosholm, Aarhus Universitet samt professor Eirik Schrøder Amundsen, Københavns Universitet og Bergens Universitet.

Seneste