Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU-professor: DR citerede kun halvdelen af min pointe

REDELIGHED - Professor Peter Sandøe kalder DR’s vinkling af hans udtalelser om Esben Lunde Larsens ph.d. for tendentiøs.

Sagen om uddannelsesminister Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling tager endnu en drejning. Denne gang dog til ministerens fordel. Peter Sandøe trækker nemlig sit citat fra et interview til DR tilbage.

Det sker som en reaktion på, at DR, ifølge Peter Sandøe, har udeladt halvdelen af det oprindelige citat. I DR-interviewet er oplægget til Peter Sandøes kommentar en udtalelse fra professor emeritus Heine Andersen. Heine Andersen siger ifølge politiko.dk:

»Selv om det er sjusk, så er det alligevel plagiat.«

DR’s speak præsenterer efterfølgende Peter Sandøe som værende enig med Heine Andersen. Og her opstår problemet, for det var Peter Sandøe ikke. Halvdelen af professorens pointe manglede nemlig.

»Jeg blev ved med at sige, at man var nødt til at se på, om det kun var det ene citat, der var tale om, eller om der var andre ting, der pegede på, at der var tale om noget forsætligt eller groft uagtsomt,« siger han til Politiko.

Som Uniavisen har omtalt tidligere, er der i teologikredse stor interesse for at læse ph.d.-projektet og ministerens speciale grundigt igennem. Det har indtil videre løftet sløret for, at ministerens afhandling visse steder har overlap af citater, som også bruges i Esben Lunde Larsens speciale. Uden det dog for alvor kan konkluderes, at der er tale om andet end sjusk.

Den samme vinkel lægger Peter Sandøe nu også for dagen. Til Politiko siger han:

»Med det jeg har set indtil videre, har jeg svært ved at se, at der kan være tale om plagiat eller uredelighed i lovens forstand.«

Tilføjelse 2.12.2015: DR har om aftenen d. 1.12. beklaget, at oplysningen om den korrekte citering af Ove K. Pedersen i Esben Lunde Larsens afhandling ikke indgik i hverken tv-indslag eller dr.dk-artikel: http://www.dr.dk/Om_DR/Fejl%2bog%2bfakta/DR_Nyheder/2015/12/01212621.htm

Rettelse 1.12.2015: Uniavisen skrev først som overskrift til denne citathistorie, at Peter Sandøe ‘trak sit citat tilbage’, men det er ikke korrekt, og er derfor rettet. Uniavisen har efterfølgende kontaktet Peter Sandøe. Han siger, at han er blevet »ensidigt citeret« af DR, og at speakeren i DR’s tv-indslag om sagen fejlciterer ham, idet det i indslaget fremstår, som om han er enig med en anden kilde, professor emeritus Heine Andersen, hvilket er forkert. »Her bliver jeg lagt nogle ord i munden,« siger Peter Sandøe. Se DR’s indslag her: https://www.dr.dk/tv/se/tv-avisen/tv-avisen-2015-11-25-21-30#!/19:43. DR har også bragt en ‘præcisering’ til indslaget med Peter Sandøe. Her kan man se en længere version af interviewet med ham. Linket er: http://www.dr.dk/Om_DR/Fejl+og+fakta/DR_Nyheder/2015/11/30163857.htm

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste