Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

KU ryger ud af top 100 på liste over verdens bedste universiteter

Ranglister — Danmarks ældste universitet er ikke længere at finde i top 100 over verdens bedste universiteter på ranglisten fra Times Higher Education.

Københavns Universitet fortsætter sin tur ned af ranglisten over verdens bedste universiteter. Det fremgår af the Times Higher Education (THE) World University Ranking 2023. Efter at være faldet 12 pladser sidste år, er KU faldet yderligere 18 pladser til en nuværende 114. plads — blot tre pladser foran Aarhus Universitet, der ligger nummer 117.

»Det er altid ærgerligt, at tabe pladser på rankingfronten. Over tid har KU ligget lidt lavere på Times Higher Educations ranking end på andre anerkendte ranglister, og også rykket noget rundt fra år til år. Inden for de sidste ti år har vi således været alt fra nummer 160 til 84,« lyder det fra vicedirektør i forskning og innovation fra Københavns Universitet, Kim Brinckmann.

Københavns Universitet i ranglisterne

THE World University Rankings (2023): 114

Academic Ranking of World Universities —Shanghai (2022): 39

QS World University Rankings (2023):  82

På listen finder man nordiske naboer som Sveriges Karolinska Institut på en 49. plads og Finlands Helsinki Universitet på en 110. plads, mens Oslo Universitet ligger nummer 126.

Du skal løbe meget stærkt for at stå stille i de globale ranglister og hvis man først ryger ned af listerne, så risikerer det at blive en ond cirkel, hvor man gradvist mister de globale talenter og partnerskaber.

Phil Baty, Chief Knowledge Officer, Times Higher Education

Som kontinent fortsætter Europa samlet set med at miste point til de asiatiske universiteter ifølge Times Higher Education, som står bag den årlige rangliste:

»Europa er selvfølgelig et kraftcenter med videregående uddannelser og forskning i verdensklasse, men der er sket et signifikant magtskifte i vidensøkonomien, hvor asiatiske universiteter nu er i overtal over de europæiske i vores World University Rankings,« siger Phil Baty, som er Chief Knowledge Officer hos Times Higher Education, og tilføjer:

»Du skal løbe meget stærkt for at stå stille i de globale ranglister og hvis man først ryger ned af listerne, så risikerer det at blive en ond cirkel, hvor man gradvist mister de globale talenter og partnerskaber.«

Top fem i 2023 napper en række gamle kendinge som Oxford (UK), Harvard (US), Cambridge (UK), Stanford (US) and Massachusetts Institute of Technology (US) i den rækkefølge.

Times Higher Educations (THE) metode giver traditionelt højere ranglistepladser til anglo-amerikanske institutioner end andre ranglister, og dette år er ingen undtagelse: Ud over britiske universiteter, skal vi helt ud af top 10 for at finde et europæisk – ETH Zurich i Schweiz ligger på en 11. plads.

Danske universiteter på THE

+ Københavns Universitet (114)

+ Aarhus Universitet (117)

+ Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (166)

+ Aalborg Universitet (201-250-området)

+ Copenhagen Business School (251-300-området)

+ Syddansk Universitet (251-300-området)

Rutsjetur på ranglisten

Ranglisten fra THE er en af fire, som KU selv bruger som reference sammen med ARWU — Shanghai rangliste, QS ranglisten og CWTS Leiden ranglisten (se faktaboks). THE rangerer de videregående uddannelser ud fra en række kriterier, som inkluderer undervisningsmiljø, forskningspublikationer, citationer, internationalt udsyn og samarbejder med erhvervslivet.

Men også værtslandenes størrelse spiller ind på KU’s placering på ranglisten, vurderer vicedirektør for forskning og innovation, Kim Brinckmann.

»Denne ranking ligger stor vægt på omdømmemåling på både uddannelses- og forskningsområdet, hvor det er noget uklart hvem, der ‘stemmer’ på hvilke universiteter, og hvor universiteter fra små lande typisk har det svært. Men vi kan også ud af tallene se, at KU følger en generel tendens, hvor især vesteuropæiske universiteter taber terræn til asiatiske og særligt kinesiske universiteter.«

Især turen på THE har været lidt af en rutsjetur for Københavns Universitet med en plads der har bevæget sig fra nummer 51 til nummer 177 tilbage i 2010.

1.799 universiteter fra 104 lande og regioner er en del af THE World University Rankings og den samlede liste for 2023 kan ses her.

En opsummering af metodologien kan du finde her.

Seneste