Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU skal være multikulti

NY DEKAN - John Renner Hansen, ny naturvidenskabelig dekan, minder om, at politikernes begejstring for naturvidenskab hurtigt kan drive over. Derfor er det en styrke for KU at bestå af mange faglige kulturer.

Om kort tid skal John Renner Hansen sætte sig i spidsen for et kæmpestort Natur- og Biovidenskabeligt fakultet med over 3.500 ansatte og 9.000 studerende.

»Med cirka to promille af Danmarks befolkning immatrikuleret som studerende og med et samlet budget på cirka 1,6 promille af bruttonationalproduktet, har det nye fakultet enestående muligheder for at gøre en forskel i det danske samfund,« siger han i et stort interview i den kommende udgave af Uniavisen.

Kolos, men ikke solist

Samtidig afviser den nye dekan dog, at det nyoprettede fakultet er så stort, at det måske burde stå alene og klare sig uden resten af Københavns Universitet.

»Vi skal huske, at et universitet er ikke sådan noget monofakultært noget. Vi har også brug for at tale med humanisterne, med økonomerne, med teologerne, vi har brug for at være netop et universitet, hvor de forskellige hovedområder beriger hinanden. Ved at stå sammen, kan vi lave nogle fine tiltag.«

Og et rent naturvidenskabeligt universitet er sårbart over for nedskæringer, påpeger John Renner Hansen:

»Altså sådan noget med at skille universiteter fra hinanden skal man være yderst varsom med, fordi det politiske system kan vende i løbet af ganske kort tid. Universitetet er sådan set en meget stabiliserende faktor i samfundet. KU har eksisteret i over 500 år som en multikulturel enhed, og det skal det bare blive ved med. Så har man monofakultære universiteter som fx DTU ved siden af, og de gør det også vældig godt på deres præmisser, men jeg synes bestemt ikke vi skal lave flere af den type organisationer,« siger han.

Medarbejderusikkerhed muligvis overdrevet

John Renner Hansen vil fortsætte arbejdet med at få medarbejderne på det sammenlagte fakultet til at føle sig hjemme i deres nye arbejdsliv.

Konstitueret dekan Niels Elers Koch, udtrykte tidligere i år offentligt sin bekymring for de ansattes ve og vel, efter at det havde vist sig, at et tilbud om psykolgisk bistand var den suverænt mest læste nyhed i fakultetets nyhedsbrev ved årsskiftet. Men John Renner Hansen mener, at man måske skulle tage historien med et gran salt:

»Nu er jeg jo videnskabsmand, ikke, og man skal lade være med at sætte lighedstegn mellem dem, der klikker på en artikel om psykisk arbejdsmiljø, og dem der faktisk søger psykologhjælp. At jeg klikker på artiklen kan jo skyldes, at jeg finder emnet interessant. Hvis jeg henvender mig til psykologhjælp, er det fordi jeg har det dårligt. Så oplysningen var ikke så direkte chokerende, som man kunne få indtryk af i Universitetsavisens omtale. Men jeg er meget opmærksom på, at det psykiske arbejdsmiljø kan have problemer lige i øjeblikket, og jeg har bedt områdelederne om straks at melde tilbage til mig, hvis de observerer noget i den retning.«

John Renner Hansen mener, at forskelligartetheden i det samlede KU skal afspejles i hans eget fakultet også:

»Ingen er ude på at ødelægge nogens identitet. Det nye fakultet kommer til at bestå af 12 institutter med hver deres særegne interesser og særkende. Og det skal de blive ved med. Vi skal leve af diversiteten. Vi skal ikke leve af at være ens,« siger han.

Læs stort interview med John Renner Hansen i den trykte udgave af Uniavisen (nummer 5), der udkommer 1. juni 2012

chz@adm.ku.dk

Seneste