Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU slår rekord: Fem forskere hiver prestigefulde EU-bevillinger hjem

Danmarksrekord — Fem KU-topforskere modtager ERC Advanced Grants-bevillinger i 2024. Det er ny dansk rekord. En bevilling er på knap 20 millioner kroner til fem års fri forskning.

I alt syv danske topforskere har netop landet en af de prestigefulde Advanced Grants, der uddeles af Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Ikke færre end fem er de syv forskere er fra KU, som dermed sætter ny dansk rekord i antallet af Advanced Grants uddelt til et universitet i samme ansøgningsrunde. De fem forskere er Atreyee Sen (SAMF), Christian Lund (SCIENCE), Anja Groth og Chuna Ram Choudhary (SUND) samt Klaus Bruhn Jensen (HUM).

Bevillingerne gives til topforskere, som har bidraget med markante gennembrud de sidste ti år.

I denne runde har ERC modtaget 1.756 ansøgninger og heraf er i alt 255 bevillinger blevet tildelt forskningsledere i hele Europa. Det svarer samlet til et beløb på over 4,8 milliarder kroner.

Menneskelig adfærd og politisk polarisering

På KU skal bevillingerne bruges på forskning i blandt andet kollektiv vrede, byudvikling og celledeling.

Klaus Bruhn Jensen er professor ved Institut for Kommunikation og skal bruge bevillingen på at undersøge etiske dilemmaer i forbindelse med grøn overvågning. Han vil blandt andet kigge nærmere på spørgsmål som: Hvor langt kan vi gå i overvågning af menneskers adfærd for at monitorere klimaforandringerne?

Lektor ved Institut for Antropologi Atreyee Sen skal undersøge, hvordan politisk motiveret vrede i dag forstærkes og legitimeres på tværs af lande og kulturer.

»Med de sociale og politiske polariseringer er der et presserende behov for at undersøge, hvordan og hvorfor folk griber til vrede som en måde at skabe politiske og kulturelle relationer på,« siger Atreyee Sen om sit projekt i en pressemeddelelse.

Celledeling og byudvikling i det globale syd

SUND-professorerne Anja Groth og Chuna Ram Choudhary er begge ansat ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research. Og mens Anja Groth skal bruge bevillingen på at undersøge, hvordan celler overfører deres funktioner til datterceller gennem celledeling, skal Chuna Choudhary forske i lysin acetylerings rolle i regulering af proteiners funktion, stabilitet og cellulær lokalisering. Det skriver KU i et LinkedIn-opslag.

Foruden Anja Groth og Chuna Choudhary har også KU-professor Juleen Zierath modtaget et Advanced Grant. Hun er tillige ansat på Karolinska Institutet, hvor bevillingen primært vil være forankret.

»Det er fantastisk, at vi også i 2024 har tre forskere fra SUND, som modtager ERC Advanced Grant-bevillinger. De er på fornemmeste vis med til at flytte grænserne for forskningen og understreger endnu engang, at KU og SUND er med helt fremme blandt de bedste i Europa, hvis ikke i verden,« siger SUND-dekan Bente Stallknecht i en pressemeddelelse.

Endelig skal Christian Lund, professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, bruge sin bevilling på at undersøge, hvorfor byudvikling i det globale syd ofte starter som ulovlig beboelse, før man kan tale om lovlige bosættelser.

Seneste