Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

KU-studerende er danmarksmester i debat

Portræt — Andreas Weidinger har mange kasketter – statskundskabstuderende, iværksætter og landsformand for Konservativ Ungdom. Efter Folkemødet kan han også bryste sig af at være Danmarks bedste unge debattør.

Statskundskabstuderende Andreas Weidinger var ulasteligt klædt i jakkesæt og slips, da han under weekendens Folkemøde løftede pokalen over hovedet ved debatdysten DM i debat, hvor landets bedste unge debattalenter dyster på ord og politiske holdninger.

Men han er heller ikke nogen novice i politiske debatter. Som landsformand for Konservativ Ungdom er han vant til at diskutere alt lige fra kontanthjælpsloft til ældreboliger. Sidste år stillede han op ved DM i debat, men kom kun til de indledende runder.

Jeg tog ikke til Bornholm for at vinde, og jeg skrev talen om hårdere straffe til forbryderne få dage før Folkemødet

Andreas Weidinger, vinder af DM i debat

I år gik han hele vejen og vandt pokalen foran Sigrid Friis Proschowsky, der også læser statskundskab.
»Det er jo årets kamp blandt unge debattører i Danmark. Så det var ret stort at vinde, for feltet var rigtig stærkt. Jeg tog ikke til Bornholm for at vinde, og jeg skrev talen om hårdere straffe til forbryderne få dage før Folkemødet. Men jeg tror, at det var godt, at jeg ikke havde forberedt mig for meget, men bare sagde, hvad jeg mente.«

Traditionsrig debatdyst

DM i Debat er en traditionsrig debatdyst, der blev afholdt for første gang i 2011. Dengang løb nuværende folketingsmedlem for Socialdemokraterne Peter Hummelgaard Thomsen af med sejren. Tidligere års vindere tæller blandt andet CBS’eren Gry Möger Poulsen , smeden Morten Ryom og den uafhængige debattør Lawand Hiwa Namo.

Andreas Weidinger læser statskundskab på kandidaten, men har også erfaring som iværksætter, da han i 2012 startede virksomheden Lektiekonsulenterne, der tilbød faglig hjælp til gymnasieopgaver mod betaling. Han lukkede dog firmaet i 2016. I dag ejer han virksomheden Edusec Eksamensvagter.

Klap på skulderen

For Weidinger er sejren ved DM i debat et klap på skulderen og et signal om, at han har fundet sin rette hylde.

»Jeg bruger jo evnen til at debattere hver dag i mit politiske arbejde. Men det, at man kan debattere, betyder jo også, at man kan sætte sig ind i andres synspunkter. Og den forståelse for andre er vigtig i mit arbejde både i landspolitik i Konservativ Ungdom, men også i kommunalpolitik i Gentofte Kommune.«

Spørger man debattøren om hans politiske mærkesag, kommer svaret hurtigt:
»Der er ingen tvivl om, at uddannelsessystemet er det vigtigste. Jeg synes, at privatskoler skal have samme støtte som folkeskolen, så de familier, der ikke har så mange penge, også har råd til at sende deres børn på privatskole. På den måde bliver det mere lige for alle.«

Seneste