Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

KU tilbage blandt verdens 100 mest prestigefyldte universiteter

Ranking — Efter at være røget ud sidste år er Københavns Universitet igen med på listen over verdens universiteter med det bedste omdømme.

Københavns Universitets (KU) internationale omdømme er i bedring, viser den nye rangliste Times Higher Educations World Reputations Rankings.

KU droppede sidste år ud af listen over de 100 mest prestigefyldte universiteter i verden, men er i år tilbage på en plads mellem 81 og 90.

Det antyder, at universitetet er lykkedes med at komme helskindet igennem det økonomiske stormvejr som følge af besparelserne til trods for den stadigt større konkurrence fra Asien.

Phil Baty, redaktør Times Higher Education

I Skandinavien bliver KU kun overgået af svenske Karolinska Instituttet, der er at finde på en plads mellem 51 og 60 på listen.

Lunds Universitet har som det tredje nordiske universitet sneget sig ind mellem 91 og 100.

Besparelser kostede

Om KU’s genkomst skriver Times Higher Education, at København er tilbage efter nedskæringer og afskedigelsen af mere end 500 ansatte – svarende til syv procent af arbejdsstyrken – og nedlæggelsen af nogle uddannelser sidste år førte til, at KU røg ud af listen.

Universiteternes omdømme-Top 30

 1. Harvard University, USA
 2. MIT, USA
 3. Stanford University, USA
 4. University of Cambridge, Storbritannien
 5. University of Oxford, Storbritannien
 6. University of California, USA
 7. Princeton University, USA
 8. Yale University, USA
 9. University of Chicago, USA
 10. California Institute of Technology, USA
 11. University of Tokyo, Japan
 12. Columbia University, USA
 13. University of California, USA
 14. Tsinghua University, Kina
 15. University of Michigan, USA
 16. University College London, Storbritannien
 17. Peking University, Kina
 18. Imperial College London, Storbritannien
 19. University of Pennsylvania, USA
 20. London School of Economics, Storbritannien
 21. Johns Hopkins University, USA
 22. ETH Zurich, Schweiz
 23. Cornell University, USA
 24. University of Toronto, Canada
 25. Kyoto University, Japan
 26. New York University, USA
 27. National University of Singapore, Singapore
 28. Duke University, USA
 29. University of California, USA
 30. Moscow State University, Rusland

 

»Det antyder, at universitetet er lykkedes med at komme helskindet igennem det økonomiske stormvejr som følge af besparelserne til trods for den stadigt større konkurrence fra Asien,« siger Phil Baty, som er redaktør for ranglisten, til Magisterbladet.

Det fremgår også, at toppen af listen fortsat er domineret af de prominente nordamerikanske og britiske universiteter, men de får stadig hårdere konkurrence fra Asien.

Tsinghua University og Peking University – begge fra Kina – er nu placeret som henholdsvis nummer 14 og 17, og Tokyo Universitet i Japan er nummer 11.

Det er sket på bekostning af blandt andet de førende universiteter i Belgien, Tyskland, Frankrig og Holland, skriver Times Higher.

Samme skæbne risikerer at overgå KU, advarer Phil Baty i Magisterbladet.

10.000 forskere har svaret

The Times Higher Education World Reputation Rankings bygger på en årlig spørgeskemaundersøgelse blandt anerkendte forskere, som bliver bedt om at udpege makismalt 15 universiteter, som de – baseret på deres egen erfaring – finder bedst inden for forskning og uddannelse.

10.566 forskere fra 137 lande har svaret, og forskning tæller dobbelt i forhold til uddannelse i beregningen af de enkelte universiteters score.

Undersøgelsen vil sammen med 11 andre faktorer indgå, når New Times Higher udformer den endelige rangliste over verdens bedste universiteter, som bliver afsløret til september.

Seneste