Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Kulturoplevelser til røverpris

KUNSTFORENING - Personaleforeningen ZooM bringer folket ud til kunsten og kunsten hjem til folket

August Krogh Instituttets kantine lægger hvide murstensvægge til generalforsamling i Kunstforeningen ZooM. For medlemmerne er det årets højdepunkt, for denne dag i april udloddes de kunstværker, som bestyrelsen har købt for kontingentkronerne i årets løb ved lodtrækning.

Godt halvdelen af foreningens 211 medlemmer finder vej til eftermiddagens arrangement, der foruden lodtrækning, formandsberetning og bestyrelsesvalg omfatter et glas vin og en tallerken chili con carne.

Humøret er højt, da kunstfolket kommer. Alle skal hen og vurdere de 43 kunstværker i årets lodtrækning, der måske kan blive deres, tæt på. De summer, udveksler favoritter og nedkradser prioriterede lister på papir.

»Sidste år vandt jeg sørme en Kvium,« siger en storsmilende Kari Steffensen, der tager telefoner i omstillingen ved CSS.

Et modent, kvindeligt segment

Her er flest damer i det modne segment. Mange briller, silketørklæder, sølvøreringe og fornuftige sko.

»Det typiske ZooM-medlem er en kvinde på 50+, der arbejder med administration på KU. Max en femtedel af medlemmerne er mænd,« fortæller bestyrelsesformand Mette Reimers.

Mette Reimers og Sue Dix, der er næstformand, har begge siddet i bestyrelsen i fem år. De sætter sig til en snak, da de har nettet frisuren efter støvregnens skader, og jeg spørger hvorfor de gider lægge så mange kræfter i en ulønnet tjans.

»Når man har en interesse for kunst, er det jo dejligt dels at se på kunst, dels at arrangere ting, der giver andre lejlighed til at opleve kunst. Og så har vi stor fornøjelse af at købe kunst, som medlemmerne kan vinde,« siger Mette Reimers, og Sue Dix istemmer, at det »allersjoveste er at få lov at shoppe kunst«.

Fordelagtige priser

De fortæller, at foreningen bliver kontaktet af gallerier og kunstnere, der gerne vil sælge. Mange henvender sig for at udstille, men det er ikke muligt, for universitetet er ikke forsikret. Til gengæld får man som forening ofte kunsten til en fordelagtig pris.

Foreningen arrangerer 12-15 ture om året til danske museer, gallerier og kulturinstitutioner, der ikke normalt er åbne for offentligheden. Også længere ekskursioner bliver det til, siger Sue Dix og fremhæver en heldagstur til Koldinghus med stop både på et keramikmuseum og Trapholt undervejs. Foreningen får indimellem tilskud fra KU’s Almene Fond, så selv ture, der både kræver bus og færge, er billige for medlemmerne.

»Nogle af aktiviteterne får så stor tilslutning, at vi må gentage succesen. I år har besøg i Christian IIV’s Palæ, Det Jødiske Museum og til Christiansborg krævet en reprise,« siger Mette Reimers, og tilføjer, at bestyrelsen også gerne tager imod forslag fra medlemmerne.

Kunst med hjem i lommen

Litografier, akrylmalerier og indiansk tekstilkunst på væggen lyser godt op i den store, hvide kantine. Det er ikke vild, formeksperimenterende kunst, og man må kigge forgæves efter fotokunst eller collager.

»Nogle gange har vi bevæget os ud i nogle hjørner, når vi har købt kunst, men det har ikke været så populært – vores medlemmer er forholdsvis konservative,« forklarer Mette Reimers.

Til gengæld er de entusiastiske, medlemmerne.

Lodtrækningen foregår efter spisningen således, at det medlem, hvis navn trækkes op af hatten, får lov at komme op og pege på sit foretrukne værk og tage det med sig tilbage under armen. Navneoplæsningen udløser ofte et jubelbrøl, og en af de heldige danser chassé med armene i vejret hele vejen langs bordet, hvor bestyrelsen er bænket.

Der er også ærgrelse. Over at de værker, man drømte om, langsomt defilerer forbi under en andens arm. Og især over, at flere medlemmer, der ikke er mødt op, har udstyret en kollega med en fuldmagt til at kradse kunst ind på deres vegne. Det opfatter mange som usportsligt.

Især litografier af Asger Jorn og Cobramalerne finder hurtigt nye ejere, og to heldige medlemmer har en lille glat, stornæset stenskulptur med hjem i lommen. Og bestyrelsen kan glæde sig over at et forslag om at dens medlemmer ikke kan deltage i lodtrækningen, er faldet ved afstemning, for seks af syv bestyrelsesmedlemmer har denne aften kunst med hjem til egne stuer. Det kan man ændre ved, hvis man melder sig ind i ZooM.

gbg@adm.ku.dk

Seneste