Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

KUmmentar: Håbets Universitet?

VELKOMSTORD

Turister og andre tilrejsende til Wonderful Copenhagen skulle hen over sommeren vænne sig til en udskiftning i konsonanterne. Med lidt hjælp fra en umage konstellation – den afdæmpede diplomat Ban Ki Moon og en flok entusiastiske reklamefolk – blev Copenhagen til Hopenhagen. En håbets by som skal gøre klimatopmødet i december til et lyspunkt i strømmen af dystre forudsigelser om oversvømmelser, tørke og klimaflygtninge.

Men også en anden nyhed af samfundsmæssig interesse nåede ud i ferielandet: Antallet af unge der har søgt om at blive optaget på KU, har i år slået alle rekorder, og omkring 1000 flere end sidste år fik i juli brev om at de var sluppet gennem KU’s nåleøje. Flotte tal både i forhold til optagelsestallenes Annus Horribilis, 2008, og i forhold til 2007 som hidtil har været rekordåret for optag.

Alt er dog ikke fryd og gammen. Det er næsten blevet en naturlov at de naturvidenskabelige fag kan have svært ved at trække fulde huse, og selv 2009 har ikke kunnet ophæve den. Samtidig er ansøgertallet nok steget – men ikke i samme takt som ungdomsårgangen, og derfor er andelen af unge der søger ind på universitetet, rent faktisk faldet.

Til gengæld er det glædeligt at uddannelser der har haft det svært, for eksempel Folkesundhedsvidenskab, igen har fuldt optag. KU’s nye uddannelse, Kommunikation & IT på Det Humanistiske Fakultet, kan starte med fuldt hold. Og de store uddannelser Historie, Dansk og Engelsk er igen adgangsbegrænsede.

Til dig der har valgt KU, vil vi sige et stort og varmt velkommen! Det giver endnu mere næring til navnet Hopenhagen at I har valgt at læse her i byen. Tendensen til at en universitetsuddannelse nærmest blev betragtet som krybesporet på motorvejen mod lette, højtlønnede job, har tilsyneladende her i krisen mistet lidt af farten.

Det er glædeligt at spådommene om videnssamfundets snarlige sammenbrud åbenbart er aflyst. Når alt kommer til alt, er en længerevarende uddannelse da også den bedste garanti for stigning i både markedsværdi og kulturel kapital – samtidig med at friværdien bliver større på den øverste etage.

Så kære studerende, selvom aviserne – også i udlandet – er fulde af artikler om at der selv til et receptionistjob er 1000 ansøgere, har I valgt rigtigt. Ikke desto mindre kan vejen fra studie til det første job til tider forekomme både lang og kringlet.

Derfor vil vi fra Universitetets side gøre mere for at forhindre dig i at fare vild i blindgyderne mellem universitet og arbejde og blive endnu bedre til at skabe kontakt med private og offentlige virksomheder.

Alumneforeningen Kubulus arbejder intensivt med at skabe mentorordninger der matcher studerende fra alle fag – også de ’skæve’ – med virksomheder som IBM, Forbrugerrådet og Mærsk. Det er en yderst effektiv måde at nedbryde muren mellem studie og job.

Hvad enten du er ny studerende eller på vej til at lægge sidste hånd på specialet, kan du også få stor gavn af at deltage i Kubulus’ karrierebørser hvor du både kan få cv-tjek og en snak med en lang række af landets største virksomheder. Det kan føre til både studiejob, praktikophold og karriere. Har du en opfinder eller iværksætter i maven, kan du udfolde dig i væksthusene Katalyst og Katapult.

Derudover vil vi allerede nu opfordre jer til at holde øje med alle de muligheder for studieophold i udlandet som Københavns Universitet som et internationalt universitet tilbyder. Krise eller ej, så er globaliseringen kommet for at blive, og derfor er internationale kompetencer en vigtig døråbner til jobmarkedet.

Til efteråret vil du for øvrigt kunne opleve, hvordan mange studerende fra KU’s diverse samarbejdsuniversiteter vil deltage i vores arrangementer i forbindelse med klima-topmødet. Så duk op dér og få en uformel snak med dem. For de kender naturligvis deres universitet endnu bedre end vi gør.

Kære studerende, i USA er jeres generation allerede blev kaldt Generation R – R for recession. Men heldigvis er der også en chance for at I bliver generation H – H for håb.

Men det afhænger naturligvis i høj grad også af hvordan I selv udnytter de forskellige muligheder som studielivet på KU giver jer – lige fra læsegrupper og medlemskab af foreninger til udlandsophold.

Velkommen til et nyt semester!

Seneste