Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU’s valgønske: Stabilitet

VALG – Det skaber usikkerhed, at politikerne løbende ændrer prioriteringen af midler til forskning og uddannelse. Derfor håber KU, at det kommende folketing vil udvikle en stabil og langsigtet finansieringsmodel.

Den økonomiske usikkerhed er gift for universitetets langsigtede planlægning. Derfor efterlyser universitetsdirektør Jørgen Honoré mere stabilitet i tildelingen af midler til forskning og uddannelse.

»Universiteterne er vækstdrivere for samfundet. De uddanner de unge mennesker, der skal skabe velstand fremover. Men at nå frem til gode forskningsresultater kan jo tage 5-10 år. At producere ph.d.’er tager 4-5 år. At producere kandidater tager 5 år. At opbygge et stærkt forskningsmiljø kan tage 10, 20, 30 år. Derfor er der fornuft i, at man kender størrelsen af de indtægter, man har,« siger Jørgen Honoré.

VK-regeringens forslag til finanslov for 2012 koster Københavns Universitet 175 millioner kroner, vurderer KU’s ledelse. KU var forberedt på et fald i den samlede bevilling og regner med at kunne undgå forringelser af undervisning eller forskning, siger Jørgen Honoré. Men det kræver, at universitetets tilskud kommer op på normalt niveau igen i 2013 og 2014.

Fordel globaliseringsmidlerne!

Universitetsdirektøren opfordrer samtidig til, at politikerne hurtigst muligt udbetaler globaliseringsmidlernes forskningspulje på 686 millioner kroner for 2012. Den har partierne endnu ikke fordelt mellem landets otte universiteter, og derfor kender KU endnu ikke sit forskningsbudget for næste år.

I værste fald bliver globaliseringsmidlerne først fordelt i foråret, flere måneder inde i budgetåret, fordi forhandlingerne bliver forsinket af valgkampen og arbejdet med at sammensætte et nyt Folketing. Et budgetår, hvor forskningsrådene og de frie basisbevillinger allerede står til at blive beskåret med 800 millioner kroner.

»Vi er klar til at arbejde med politikerne straks efter valget, så flest muligt af globaliseringsmidlerne lander på universiteterne tidligt i det nye år,« siger Jørgen Honoré.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste