Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Kvajebajere til KU-bestyrelse ved studenterprotest

FYRINGER - Studenterrådet trak i Helge Sander-masker og delte morgen-kvajebajere ud til KU's bestyrelse forud for afgørende møde om næste års budget

Solen har svigtet Københavns Universitet (KU)’s bestyrelse, som i dag er samlet for at vedtage sparebudget for 2010. Til gengæld kunne bestyrelsesmedlemmerne gå til møde i strålerne fra Helge Sanders hvide smil i overstørrelse og med en lun øl af billigt fabrikat i hånden.

Men er der virkelig nogen, der forestiller sig at bestyrelsen har lyst til at drikke bajere med Studenterrådet fra morgenstunden?

»Det kan vi ikke forestille os. Men det er jo så også bare endnu et eksempel på Helge Sanders meget dårlige prioriteringer og mangel på indsigt i, hvordan universiteterne fungerer,« siger næsteformand i Studenterrådet Bjarke Rubow.

»Det er Helges skyld«

Videnskabsministeren underfinansierer Københavns Universitet for groft, mener Bjarke Rubow.

Helge Sander selv sagde ellers forleden i Folketingets spørgetid, at KU får 60 millioner mere til næste år. Er det forkert?

»Det er underligt, hvis han har givet 60 millioner, at vi skal spare 70. Der er så mange midler, der er bundne. Størstedelen af de midler, Københavns Universitet får, er bundne,« siger Bjarke Rubow.

Han påpeger, at en stor del af KU’s midler følger udviklingen i bruttonationalproduktets størrelse, og dermed bliver færre i krisetider, som vi oplever nu. Regeringen deler helt enkelt sine penge ud på en helt forkert måde, og det er det, der rammer KU – hvor især uddannelsesdelen må holde for, mener Studenterrådet.

»Vi kommer med en generel finansieringskritik, fordi vi har set de sidste mange år, at kurven bare går nedad. Der bliver færre undervisningstimer, fag bliver nedlagt, hold bliver nedlagt hele tiden. Det ser vi på mange institutter.«

Helge som syndebuk?

Ingen kapsler flyver af halsene, men bestyrelse og KU-ledelse tager velvilligt imod de fremstrakte flasker. Bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen erklærer, at selv om hans læge har frarådet ham at drikke øl fra morgenstunden, så har han i sinde at drikke sin kvajebajer til frokost, for KU serverer kun vand.

En hyggelig aktion, altså.

Spørgsmålet er om Studenterrådet ved at lægge ansvaret på videnskabsminister Helge Sander forærer KU’s bestyrelse en bekvem syndebuk og sparer medlemmerne for at skulle tage skraldet for et muligt fyringsbudget?

Hvis bestyrelsen, som skal vedtage et budget på over syv milliarder, prioriterer anderledes end I ønsker, har I så ikke givet dem en bekvem undskyldning ved at tørre det hele af på Helge Sander?

»Nej, og i så fald er vi også klar til at fortælle bestyrelsen, at det, de gør, ikke er i orden. Det skriver vi også til dem. Vi lægger skylden på Helge Sander, men vi opfordrer KU til, at de her besparelser skal holdes væk fra uddannelse,« siger Bjarke Rubow.

Skæbnetime for 130

Dagens bestyrelsesmøde kan vise sig skæbnesvangert for 130 mennesker på KU, hvis stillinger måske bliver nedlagt på grund af besparelser i de kommende år.

Universitetsavisens Claus Baggersgaard er til stede ved mødet og rapporterer her på siden, når der er nyt om KU’s økonomi.

chz@adm.ku.dk

Seneste