Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Lær af de studerende fra '68!

Studenterkommentar — Desværre ser vi med fremdriften, at færre og færre studerende har overskud til at kæmpe - så måske er tiden inde til at gå uventede veje, skriver forperson og næstforperson fra Studenterrådet.

»DET VAR IKKE KOMMET igennem, dersom vi ikke selv havde taget initiativet på en ganske uventet måde.« Sådan sagde psykologistuderende Finn Ejnar Madsen fra talerstolen ved årsfesten under studenteroprøret på Københavns Universitet i 1968.

2018 ER ET helt særligt år for os studerende. I år fejrer vi, at de studerende fik en stemme. Vi fejrer opgøret med, at det indtil da var en sluttet skare af professorer, der havde patent på sandheden, og vi fejrer vores indflydelse som studerende på Københavns Universitet.

SOM STUDERENDE HAR VI siden 1968 fået en stadigt større stemme på Københavns Universitet, fordi vi har vist, hvordan de bedste løsninger findes, når vi sidder med rundt om bordet. Derfor er det paradoksalt, at det endnu ikke er gået op for beslutningstagerne på Christiansborg, at det giver mening at lytte til os studerende, når vi siger nej til forringelser af vores uddannelse.

Vi kæmper for de bedste betingelser for vores faglighed og vores universitet. Når der ikke bliver lyttet til os, må vi lære af tidligere generationer. Derfor er det vigtigt, at vi studerende husker selv at tage initiativ til at få kvalitetsdiskussionen i uddannelserne tilbage på forhandlingsbordet, for ellers kommer det til at ske på andres præmisser. Et initiativ der måske – hvem ved – skal tages på en ganske uventet måde!

Når der ikke bliver lyttet til os, må vi lære af tidligere generationer.
Amanda Büchert og Olivia Boesen

EN TING ER I HVERT FALD SIKKER: Der er en ny generation i Studenterrådet, der er klar til at føre initiativet og faklen videre. Studerende der brænder for at forme et universitet i verdensklasse. Københavns Universitet er fuldt af initiativrige, engagerede studerende, der brænder for at gøre deres fag og deres studiemiljø endnu bedre, og som hver dag kæmper for at sikre netop dette. Desværre ser vi med fremdrift, at færre og færre studerende har overskud til at kæmpe. Men flammen brænder stadig, måske fordi der netop i disse tider er ekstra meget at kæmpe for.

VORES UDDANNELSER STÅR konstant for skud – for besparelser og fremdrift. På trods af det fremdriftshamsterhjul vi i dag som studerende befinder os i, så er vi mere end klar til at tage initiativ og føre faklen videre sammen med de tusindvis af studerende, der hver dag kæmper deres kampe. På den måde bliver vi ved med at sikre, at vi repræsenteres af nuværende studerende, som mærker på egen krop, hvordan det er at være studerende i dag.

TIL ÅRSFESTEN I 1968 spurgte Finn Ejnar Madsen: »Hvorfor må studenterne ikke tale ved årsfesten på deres eget universitet?« Meget er heldigvis sket siden da, når det kommer til vores indflydelse som studerende. For 50 år siden kæmpede de studerende for at få en stemme. De studerendes politiske arbejde gennem tiden betyder, at vi i dag står i et stærkt Studenterråd og har en tydelig stemme på Københavns Universitet. Derfor er Studenterrådet i dag i stand til at sætte en politisk retning som repræsenterer og forsvarer KU-studerendes interesser – både internt på universitetet og over for beslutningstagerne på Christiansborg.

 

Seneste