Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

LGBTQ, Priden og de studerende

KLUMME - I sidste weekend gik Studenterrådet med i Copenhagen Pride for at støtte op om retten til forskellighed. Vi gik under sloganet “Sammen om et mangfoldigt Universitet”. Derfor har Studenterrådet i denne uge valgt at overlade vores klumme til BLUS, en forening der gennem arrangementer arbejder for at København er en god studieby, også for LGBTQ-personer.

Efter en veloverstået uge med Copenhagen Pride, byder de sædvanlige spørgsmål sig på ny. Har ‘vi homoer’ ikke allerede opnået accept og ligestilling i Danmark, og er al overskydende fest herefter ikke bare selvfed dekadence?

Vi går med i Pride, fordi den i dag stadig er en begivenhed, der samler mennesker på tværs af kønsidentitet, religion, region, selv, seksualitet og hylder forskelligheden. I år var fokus på Ruslands nye anti-homo-love, der kriminaliserer enhver form for ”homoseksuel propaganda” – altså enhver form for information, der videregives om LGBTQ.

Alt fra to af samme køn, der holder hinanden i hånden, en scene på tv med to der kysser eller en folder om eksempelvis BLUS på det lokale universitet. Det er vores håb, at Priden ikke blot minder os om, hvor slemt det kan være i Rusland, men også om hvordan vi gennem organisering og åbenhed kan forbedre vilkårene for LGBTQ-personer i Danmark.

LGBTQ på Uni?

I Danmark er vi noget bedre stillet, men det betyder ikke nødvendigvis, at det altid er let at være LGBTQ i et samfund og universitetsmiljø, der til tider bygger på kønsstereotype forestillinger om (heteroseksuelle) mænd og kvinder. For mange er det at være LGBT på studiet stadig præget af en stiltiende følelse af at være anderledes.

Ved studiestart er det aldrig rigtig rart at stikke alt for meget ud, så hvorfor egentlig snakke om det? Hvem gider være kendt som ”hende lebben på 2. semester”. Og hvordan skal man egentlig fortælle sine studiekammerater, at man er født som mand, hvis man er en kvinde?

Med få undtagelser, er folk i Danmark formodede heteroseksuelle, og langt det meste af samfundet er indrettet til denne formodede heteroseksualitet. Når Studenterrådet, Det Juridiske Fakultet på KU, og BLUS (LGBTQ-studerende i København) vælger at repræsentere både Københavns Universitet og Københavnske studerende, gør vi det, fordi vi kan!

BLUS findes året rundt

BLUS består af en bred vifte af studerende; dem, der ikke er startet på studiet endnu eller egentlig er blevet færdige; dem der lige er flyttet til København til studiestart og i BLUS får det første møde med et socialt rum, der ikke antager ens (hetero)seksualitet; dem der har været med til at skabe BLUS og dets arrangementer i en årrække og dem, der tilfældigvis kigger forbi til en cykelworkshop, filmaften, danse-workshop, ølsmagning, debat eller fest.

Vi mødes, snakker, drikker en øl og skaber et netværk. Vi er alt fra dataloger til tandlægestuderende og psykologistuderende. Vi er kristne, muslimer og ateister. Vi er mere end to kønsidentiteter. Vi er fra flere verdenshjørner. Vi ser intet køn og kun vores eget.

Priden er én uge om året. BLUS er der året rundt – og du er altid velkommen. Kom til intro-aften 11. september kl. 19 i Huset-KBH.

Se mere på blus.dk eller find os på facebook.com/bluscph

Seneste