Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Lykke Friis: »Spændetrøjen er løsnet«

FREMDRIFT - Københavns Universitet tager godt imod regeringens udspil til ændring af Fremdriftsreformen. Prorektor for uddannelse Lykke Friis så dog gerne, at der blev givet bedre muligheder for at læse på deltid og for at forlænge specialeperioden.

»Udspillet er et skridt i den rigtige retning. Vi er glade for, at spændetrøjen er løsnet, da forslaget lægger op til en større grad af fleksibilitet.«

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra KU’s prorektor for uddannelse Lykke Friis på regeringens udspil til en justering af fremdriftsreformen.

Dog er man fra KU’s side opmærksom på, at der stadig er afregning ved kasse 1, hvis ikke studietiden nedbringes frem mod 2020.

»Den omvendte fartbøde er der fortsat. Forskellen er så, at vi får lidt større fleksibilitet til at undgå bøden, som for KU’s vedkommende er 345 millioner kroner. Sammen med den øvrige ledelse og de studerende vil vi, hvis forslaget vedtages, sætte os ned og se på, hvordan vi kan bruge redskaberne fra den nye værktøjskasse,« siger Lykke Friis til Uniavisen.

Regeringen har lyttet til (nogle af) KU’s krav

Ifølge Lykke Friis er der fra ministeriets side blevet lyttet til flere af de krav, som KU havde med til forhandlingerne om den reviderede reform. Men selvom spændetrøjen ser ud til at løsnes, er der flere punkter, hvor KU gerne så en yderligere opblødning. Konkret er der tre ting, som KU håber kommer med i en endelig reform.

»For det første så vi gerne, at der blev bedre muligheder for at læse på deltid. Gerne som en egentlig deltidskandidatuddannelse, som undtages fra fartbøden. Det vil sikre langt større vekselvirkning mellem studier og erhverv. Udspillet giver iværksættere mulighed for at få dispensation på linje med elitesportsudøvere. Men hvorfor så snævert?« siger Lykke Friis og fortsætter:

»For det andet forholder udspillet sig selv ikke til, at studietidslængelse kan skyldes, at studerende fordyber sig. Tag bare de mange studerende på SUND, der tager et forskningsår.«

Endelig ser KU gerne, at der bliver givet mulighed for, at universitetet kan fastholde specialeskrivningen på seks måneder.

»Det lægger udspillet desværre ikke op til. Specialet er altså kronjuvelen på ens uddannelse, men vi bliver stadig straffet økonomisk, hvis vi ikke reducerer specialetiden til fire måneder,« siger Lykke Friis.

arn@adm.ku.dk

Seneste