Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Man fyrer da ikke årets underviser!

DEBATINDLÆG - Hvem fyrer et menneskeligt gadekær, spørger en indigneret nabo til Sten Rettrup - årets underviser på Kemi, der røg i fyringsrunden.

Jeg har med stor interesse læst artiklen om Sten Rettrup, årets underviser på Kemisk Institut i 2014, der er blevet afskediget.

Jeg vil tillade mig at sige, at jeg kender Sten godt gennem de sidste 14 år – vi deler nabolag.

Hvad kan jeg godt lide ved Sten? Tja, at han faktisk er umiddelbart synlig. Det skyldes nu hans grønne ‘gartnerbukser’ samt det faktum at han altid kun bærer hvide skjorter. Altid. Det har været Stens uniform i de 14 år jeg har kendt ham. Ellers har jeg bemærket Sten for det han gør for områdets unge – og områdets familier.

»Han er et samlingspunkt, et menneskeligt gadekær for unge som ældre på vejen«

Han er et samlingspunkt, et menneskeligt gadekær for unge som ældre på vejen. Og den rolle er ikke en, man kan tage. Det er en, man gør sig fortjent til. Og lur mig, om ikke Sten dagligt på universitetet gør brug af netop de samme gode menneskelige egenskaber, evnen til at hjælpe og berige dem, han kommer i berøring med. Sten kunne nemt få titel af årets mand i nabolaget. For Sten er vitterlig en berigende personlighed.

Jeg har haft glæden ved at se Sten gå ture med områdets unge. Alle har sat pris på en tur med Sten, medens man har talt om alt det, Sten ved noget om. Eller når Sten har taget sig tid til at give Annabell undervisning i matematik. Sten passer også høns og hund, når vejens beboere ikke er hjemme.

»Kære dekan, vis dig som en mand, der erkender at det er muligt at begå fejl«

Grå guld, det smider man da ikke på gaden. Ikke hvis man tager titlen som Årets Underviser som udtryk for, at her er en underviser, der er mere end ualmindelig engageret. Hvad kan man forlange mere? At man er 35 år og har 60 års erfaring i at undervise, i at inspirere? Tja, det lader snarere til, at Sten er en form for persona non grata hos dekan John Renner Hansen. Hvorfor ved jeg ikke. Og om det er helt sikkert, kan jeg ikke sige. Men der er ikke nogen rationel grund til at fyre en mand af Stens kaliber.

Så det er med STOR glæde, at jeg får et link til artiklen om Sten. Jeg har hørt om fyringen fra Sten selv. Og han var ikke ligefrem glad. Sin alder til trods. Og det er jo netop det næste. En mand som Sten står jo op for at komme ind og undervise. Og han gør det tilmed så godt, at han både bliver nomineret flere gange og ligefrem vindet titlen som Årets Underviser. Skal man så belønnes med en fyring?

»Genansæt Sten Rettrup«

En så åbenlyst favnende person, der evner at gøre en forskel. Læg hertil erfaring. En sådan kapacitet fyrer man da ikke – selv om der kræves besparelser!

Lad mig til sidst pege på en væsentlig grund til at man ikke fyrer en med Stens evner. Eller det gør man da slet ikke hvis man ser på Stens dagligdag i øvrigt. Sten er en ældre herre. Hans hustru døde for mere end 10 år siden, som jeg husker det. Sten har et arbejde som han gør godt – rigtig godt faktisk. Han har et formål med at stå op. Det vil dekanen tage fra Sten, bare sådan med grundlag i besparelser.

Må jeg fra et nabolag af Sten Rettrup-tilhængere sende en opfordring til dekanen: Kære dekan, vis dig som en mand, der erkender at det er muligt at begå fejl eller skønne forkert. Indrøm, at du har valgt at afskedige en forkert, og genansæt Sten Rettrup, gerne bilagt en personlig undskyldning!

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste