Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Marlene Wind-sagen

BAGGRUND - Konflikten mellem Marlene Wind og politikere fra Venstre og Dansk Folkeparti handler om grænserne for, hvad eksperter kan sige i den offentlige debat.

Integrations- og udviklingsminister Søren Pind (V), DF-formand og folketingsmedlem Pia Kjærsgaard og europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) mener alle, at Marlene Wind gik langt over stregen, da hun kritiserede den grænseaftale, som regeringen og DF har indgået. Hun sagde til TV2:

»Det er som jeg vurderer det ren og skær valgflæsk. Det her handler om at man kæmper om nogle vælgere og man appellerer til den laveste fællesnævner og den indre svinehund.«

Dén sved. Søren Pind mente, at Marlene Wind udtalte sig om ting, hun ikke havde den fjerneste forstand på, og at hun med sine udtalelser overskred sit ‘mandat’ som forsker. Pia Kjærsgaard mente, at Københavns Universitet dårligt kunne have tillid til ‘sådan en person’, samtidig med, at hun forsvor, at det var noget, hun ville blande sig i. Det ville Morten Messerschmidt til gengæld gerne.

Rektor skulle sætte Marlene Wind på plads

»Det er med bekymring, at jeg igennem de seneste år har oplevet, hvordan mit gamle universitet søles til af Marlene Winds ageren som ekstern ekspert,« indledte han et åbent brev til KU’s rektor Ralf Hemmingsen.

Messerschmidt kalder i brevet Wind for et ‘broddent kar’ og ‘en plet på universitetets renomme’ og beder rektor skrue bissen på over for den ligefremme professor.

»Jeg skal derfor bede dig foretage de fornødne indskærpninger over for Marlene Wind,« skriver Morten Messerschmidt.

Marlene Wind blev tavs

Wind holdt i første omgang på sin ret til at udtale sig bramfrit og smed yderligere kul på diskussionen blandt andet i en optræden i TV-Avisen, DR. Hun er professor i EU-integration, og grænseaftalen faldt inden for hendes ekspertise, forsvarede hun sig. Men efterfølgende skiftede Marlene Wind tilsyneladende mening.

Det meddelte ikke hun, men hendes overordnede på Københavns Universitet til Politiken:

»Marlene Wind og jeg har i fællesskab truffet en beslutning om, at hun ikke vil kommentere på den konkrete sag, og at hun i øvrigt holder en pause fra medierne indtil videre«, sagde institutleder Lars Bo Kaspersen.

»Jeg håber Winds pause bliver rigtig, rigtig lang,« var Pia Kjærsgaards kommentar til Politiken.

chz@adm.ku.dk

Seneste