Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Masser af energi-besparelser på KU

Svar til Frank Lindbo og Bjarne Bisballe om finansieringen af energibesparende belysning på Geologisk Museum

I UNIVERSITETSAVISEN NR. 9 var der et læserbrev fra Frank Lindbo og Bjarne Bisballe fra Geologisk Museum, hvor de ærgrede sig over manglende bevilling til finansiering af ny energibesparende belysning på museet. læs indlægget her.

Det fremgik også, at museet ikke fandt noget økonomisk incitament til selv at investere i energibesparelserne.

Faktisk betaler fakulteterne selv for el og varme, i alt 160 millioner kroner for KU i 2008. Når et fakultet derfor reducerer forbruget, kommer besparelsen fakultetet og dermed kerneydelserne til gavn. Foruden klimaet!

Så det giver rigtig god mening, at KU og fakulteterne investerer i energibesparelser. Energihandlingsplanlægningen på KU og fakulteterne skal sikre, at vi når KU’s bestyrelses mål: 20 procent reduktion af energiforbrug og CO2-udslip 2006-2013.

Projekterne som Lindbo og Bisballe omtaler, koster i alt 130.000 kroner. Alene energibesparelserne betyder, at investeringen tjenes hjem på 1,1-3,5 år.

Og i forhold til de nuværende pærer, holder de nye LED pærer 22 gange længere, så ”det ganske omfattende arbejde med at skifte pærer, slipper vi også for”, som Lindbo og Bisballe skriver. Og det er jo også penge værd. Så faktisk ligger det lige for, at fakultetet selv finansierer dem.

Grøn Campus’ behandling af projekterne om belysning på museet sker i sammenhæng med:

At stort set alle 10 millioner kroner, der i 2009 har udgjort KU’s centrale energipulje, allerede er sendt på arbejde på andre gode energiinvesteringer på fakulteterne, så energibesparelserne hurtigt kan komme kerneydelserne til gode.

At projekterne indgår i et investeringskatalog fra august med attraktive energiinvesteringer på KU for cirka 82 millioner kroner, som vil være et meget væsentligt grundlag for KU’s energihandlingsplanlægning for 2010 og frem.

Til Lindbo, Bisballe og andre: Det er både godt og vigtigt, når I har øje for, hvordan energiforbruget på KU kan reduceres. Hverken fakulteterne, KU eller klimaet har råd til kassetænkning.

Seneste