Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Med fingrene i kommunikationsskidtet

MAGASIN - Hvis man ser et hul, må man nogle gange lappe det selv. En lille håndfuld ambitiøse film- og mediestuderende så og gik i gang med at lappe, og det er der kommet et blad ud af. Universitetsavisen har bladret i bladet og mødt dets skabere over en danskvand, for at få svar på hvorfor

Det er flot og indbydende, medievaerk. Minder om togrejser i godt selskab med Ud & Se, når man betragter de tykke, glittede sider iklædt farver, fotos og lækkert layout. Alt handler om medier, ser man, men dette fokus er nu ikke noget særlig stramt korset.

Der er et stort interview med multi-mediemennesket, Lasse Jensen, som efter 40 år i branchen skuer mod journalistfagets dystre fremtid. Der er en feature fra DK4’ – den misforståede, ukommercielle kanal – som fra sine lokaler i det københavnske nordvest serverer Jørn Hjorting, Jagtmagasinet og folketingsportrætter.

Der er et studieportræt af en smuk studine i en lykkelig praktiksituation, og fortællingen om de seje cubanske bloggere, som blogger for politisk forandring i det strengt kommunistiske styre med daglig angst for fængsling, og så er der er et indslag om den virile italienske premierminister og mediemogul, Silvio Berlusconi, som sidder tungt på italiensk tv og holder af at pynte skærmen med »glitter, penge og halvnøgne piger«.

Og så leverer medievaerk (det staves sådan, med lille m og ae) tips til, hvor man møder stjernerne fra Paradise Hotel, en oversigt over reality-serier man må se, og der er endda boganmeldelser. Nej okay, men links til boganmeldelser. Blandt andet.

Film- og hvad videnskab?

Filmmediet er til gengæld helt fraværende, og det er der en grund til.

»På film- og medievidenskab har vi et filmmagasin der hedder Ordet, som er meget akademisk, men vi begyndte at undre os over, hvorfor der ikke var noget som handlede om medie- og kommunikationsdelen, som er en lige så stor del af vores uddannelse,« siger Ida Brixtofte Nielsen som er redaktør og skribent på bladet, og som sammen med de resterende i det lille foretagende mener, at filmdelen ofte bliver favoriseret på bekostning af alt det andet.

Derfor satte de sig for, at de skulle lave det, der manglede. Og det var ikke noget der skulle bevæge sig i fagnørdethedens lukkede land, blev de enige om. »Det er altså svært at sidde og hygge sig med et tungt akademisk blad,« siger redaktør Ida Brixtofte Nielsen.

Anne-Mette Møller fortsætter: »Vi bringer historier fra folk, som er ude i branchen – ikke forskningsartikler. Det her er ren journalistisk research. De fleste fra vores uddannelse ender nemlig ikke med at forske, de ender med at stå med fingrene i skidtet selv!«

Med lettelse og stolthed

Hun understreger at hun holder af sin uddannelse, men at den ikke altid er lige fremadsynet, og at det især er som spejl på medieverdenen uden for KUA’s vægge, at bladet gør sig sin eksistens berettiget.

»Nå ja, og så ville vi gerne have at det skulle se pænt ud og være i farver, så folk har lyst til at samle det op,« tilføjer Ida smilende. Flot er det, men det har også været svært at producere.

Det er ikke engagementet, men tiden, der er den største hindring. Forrige semester udkom bladet slet ikke. »Der var simpelthen ingen til at lave det,« sukker Anne-Mette og ser ud som om tankerne rejser tilbage til vinterens eksamensræs.

Det er tydeligvis med lettelse og stolthed, at redaktionen nu har sendt tredje nummer af medievaerk på gaden.

Seneste