Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Voxpop om forskelsbehandling: »Den slags siger man ikke for sjov«

Voxpop — Mindre hjælp, mere skældud og højere risiko for at dumpe. En række mandlige brune studerende oplever »systematisk diskrimination« på tandlægestudiet. Nu vil institutledelsen igangsætte en intern undersøgelse. Hvordan står det til på nabostudiet? Uniavisen har været forbi medicinerne på Panum.

Issa Ghannoum, medicin på 6. semester: Den slags siger man ikke for sjov

 

»Jeg oplever ikke selv at blive ekskluderet på baggrund af min hudfarve. Men når jeg hører, at nogle studerende oplever diskriminiation på tandlægestudiet, tror jeg helt klart på dem. Den slags siger man ikke for sjov. Jeg ved fra mit eget liv, at det gør ondt at tale højt om diskrimination, man oplever. Det er sårbart, så når de siger det, mener de det helt sikkert.«

»Vi har rigtig mange studenterundervisere, og jeg synes virkelig, de er nogle fantastiske undervisere. Flere af dem har også selv minoritetsbaggrund, så det kan selvfølgelig også være, at de derfor er opmærksomme på at tale pænt. Men jeg synes altså også, at professorerne – der er i høj grad er hvide lidt ældre mænd – er søde og respektfulde.«

»Men det sociale liv på studiet er meget opdelt. Og det er meget efter etnicitet. Så jeg forestiller mig måske, at nogen godt kan føle sig ekskluderet udenfor undervisningen på baggrund af deres etnicitet. Fordi de ikke kommer til festerne, bliver de heller ikke inviteret med til fester og lignende uden for studiet. Det er jo bare den danske alkoholkultur. Og altså jeg drikker selv, så jeg er ikke det mindste bedre. Jeg oplever, at folk finder sammen med dem, der minder om dem selv. Men det oplever jeg bestemt ikke som racisme. Mit indtryk er virkelig, at de studerende her på studiet ser fuldstændigt gennem hudfarve.«

Wilma Wiingaard, medicin på 5. semester: Forandringen sker altid på bekostning af nogen

 

»Jeg oplever for eksempel, at mange af vores yngre undervisere er blevet gode til at gøre opmærksom på, at de taler om biologisk køn og identitet, når de taler om køn. Altså at ’han’ udelukkende er xy-kromosom og ’hun’ er xx-kromosom. Og det er det. Det synes jeg er vildt vigtigt. Og godt. Men det sker også kun på baggrund af, at nogen har følt sig ramt, og så har underviserne rettet ind. Så det er altid på bekostning af nogen, og der kan bestemt stadig gøres meget mere.«

»Med hensyn til diskrimination på baggrund af etnicitet, har jeg ikke været på særlig mange hold med studerende med en anden etnicitet end dansk, og som hvid heterokvinde synes jeg ikke rigtigt, det er op til mig at vurdere, hvordan tonen opleves.«

Benjamin Mølgaard, medicin på 5. semester: Det kan sagtens være, at nogle ikke føler sig trygge i undervisningen

 

»Der var på et tidspunkt en af mine medstuderende, der rettede en studenterunderviser, der talte om jomfruhinden. Det tog underviseren virkelig pænt. Jeg har overordnet en oplevelse af, at tonen i undervisningen er rigtig god, men jeg er jo nok heller ikke en af dem, diskriminationen ville gå ud over. Og her er der også bare tale om én enkelt episode. Det kan sagtens være, at der sidder flere studerende til undervisningen, som ikke føler, at det er et trygt rum.«

Seneste