Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Medicinstuderende udlever iværksætterdrømmen

IVÆRKSÆTTERI – Medicinstuderende Jonas Nilsen har startet sin egen virksomhed. Han føler, at kravene til nyuddannede læger er så firkantede og begrænsende, at han bedre kan bringe sin kreativitet i spil som selvstændig.

At et medicinstudium kan føre til andet og mere end turnus på et hospital og en karriere som speciallæge, er 28-årige Jonas Nilsen, der læser medicin på 10. semester, et bevis på.

Han har ved siden af studierne startet virksomheden Lægernes Vaccinations Organisation.

Væksthuset Katapult, der skal fremme innovation, foretagsomhed og iværksætteri blandt studerende på Sund og Science på Københavns Universitet, har hjulpet med rådgivning og har givet 30.000 kroner i startstøtte.

Fik tre læger til at tro på forretningsidé

Lægernes Vaccinations Organisation tilbyder hurtig vaccination til alle, der skal rejse til udlandet. Tre praktiserende læger, som er partnere, udfører alt arbejdet med at vaccinere kunderne.

Jonas Nilsen forklarer, at praktiserende læger er dygtige, men de har ikke altid vaccinerne liggende til de mere eksotiske sygdomme. Ved at benytte et vaccinationsbureau kan patienterne undgå ventetid.

Iværksætterkonkurrence lærte at modne idé

Jonas Nilsen fortæller, at han siden han gik på HTX har følt en spontan glæde ved at være kreativ. Det var derfor også naturligt for ham at melde sig til iværksætterkonkurrencen Venture Cup allerede i 2008, da han begyndte at læse medicin på Panum.

Han og en medstuderende, Tobias Maduro Nørbo, nåede frem til finalen med en specialfremstillet cykel til kræftramte børn i kemoterapi.

Cyklen havde de koblet sammen med et dropstativ, så børnene fik deres kemo, mens de cyklede. Det gjorde børnene gladere og mindskede kemoterapiens bivirkninger.

Han valgte efter Venture Cup ikke at arbejde videre med projektet trods et tilbud om økonomisk finansiering, fordi han på daværende tidspunkt ville koncentrere sig om studierne.

Tankererne bag en iværksættertrang

For cirka to år siden fik han for alvor øje på, at der er mange firkantede krav i forbindelse med at blive speciallæge.

Der er to ting, der tiltaler ham ved i stedet at blive iværksætter:

»Som iværksætter kan jeg bedre bruge min kreativitet til at gøre folks liv bedre. Med Lægernes Vaccinations Organisation får vi en meningsfuld indvirkning på mange menneskers liv og sundhed på én gang. Den anden ting er, at jeg gerne vil have min frihed, og jeg vil tjene penge,« siger han.

»Vaccination har virkelig været et stort fremskridt for lægevidenskaben og menneskene. Det irriterer mig derfor, når en sensationshungrende presse eller grupper, der kan være drevet af uvidenhed, skriver usande ting, der skræmmer folk fra at bruge fx HPV-vaccinen. Derfor er jeg drevet af, at jeg gerne vil arbejde med noget, der også kan informere om vaccination på et sagligt grundlag, som kan give mange mennesker et bedre liv,« siger Jonas Nilsen om sine tanker bag Lægernes Vaccinations Organisation.

Studietiden den bedste iværksættertid

Han planlægger at gøre sin lægeuddannelse færdig og tage det såkaldte turnusår umiddelbart efter. Først derefter vil han vælge, om han vil gå speciallægevejen for at blive akutlæge, eller om han vil være iværksætter.

Det trækker nemlig stadig i ham, når han hører en lægeambulance kører forbi på gaden for fuld udrykning.

Han mener, at studietiden er den bedste tidspunkt at starte en ny virksomhed op, fordi han har et stort fagligt netværk på studiet, og han har endnu ikke har en masse månedlige udgifter, han skal betale.

Derfor koncentrerer han sig her og nu om at udnytte de muligheder, som studietiden giver, fordi de kommer ikke igen senere i livet.

anfj@adm.ku.dk

Seneste